Medisch specialisten bezorgd over academische ziekenhuiszorg

Array
in het radioprogramma Reporter Radio (KRO-NCRV) hebben medisch hoogleraren zondagavond hun zorg geuit over de verschraling in de zorg van academische ziekenhuizen.

Veel eenvoudige en veelvoorkomende behandelingen worden door niet-academische ziekenhuizen gedaan, na vele fusies, zodat zorgverzekeraars steeds minder ‘laagcomplexe’ zorg inkopen bij de universitair medische centra.  Het gevolg is dat daardoor ‘omzet en kennis wegvloeit’, aldus hoogleraar Chris Mulder, maag-, darm- en leverarts in het VU Medisch Centrum.

Academische centra worden steeds meer met uitsluitend complexe gevallen belast. Geneeskundestudenten vinden deze ziekenhuizen daarom minder interessant omdat zij graag een breed pallet aan patiënten zien.

”Assistenten-in-opleiding zijn het cement van de academische ziekenhuizen”, aldus Mulder. ”Als zij niet meer komen, vloeit geld weg en ontstaat een neerwaartse spiraal.”

Andere medisch hoogleraren bevestigen deze ontwikkeling off the record maar volgens het programma  hebben zij  van hun ziekenhuiswoordvoerders een spreekverbod aangaande dit onderwerp.

Personen op de foto komen niet voor in het artikel

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen