Nieuwe opsporingsmethode voor zeldzame endocriene tumoren

Array

Ze komen niet vaak voor, tumoren in hormoon-producerende organen zoals de schildklier, alvleesklier of de bijnieren. De diagnose is lastig en ze hebben verstrekkende gevolgen. Thamara Osinga onderzocht een nieuwe, eenvoudige manier om endocriene tumoren in de bijnieren en het hoofd-halsgebied op te sporen in speeksel. Deze methode blijkt in de praktijk goed te werken en vormt vooral een goed alternatief voor diagnostiek bij kinderen.

Osinga bestudeerde in haar promotieonderzoek twee soorten zeldzame endocriene tumoren: tumoren in de bijnieren en tumoren in het hoofd-halsgebied. Ze ging na hoe bestaande laboratoriumtechnieken om zulke tumoren op te sporen en te beschrijven, verbeterd kunnen worden, en ze ontwikkelde daarnaast ook een nieuwe laboratoriummethode.

Endocriene klieren geven hormoonstoffen af aan het bloed. Tumoren in zulke endocriene klieren kunnen dan ook via afbraakproducten in het bloed en de urine worden opgespoord. Osinga stelde vast dat patiënten, bij wie één of twee bijnieren zijn verwijderd, in verhouding met gezonde individuen, respectievelijk meer of minder afbraakproducten van de hormoonstoffen normetanefrines en metanefrines in hun bloed hebben. Om deze patiënten goed te blijven volgen, moeten de normaalwaarden volgens haar dan ook worden aangepast.

Om vast te stellen in welk stadium tumoren zich bevinden, worden bepaalde genmutaties in het DNA vastgesteld. Osinga vergeleek bloed- en speekselmonsters van dertig patiënten om deze genmutaties op te sporen. Ze concludeert dat in een speekselmonster weliswaar wat meer vervuiling optreedt, maar dat dit geen negatieve invloed heeft op de mutatieanalyse. Een speekselmonster is volgens Osinga een goed alternatief voor een DNA-monster uit bloed: het is minder duur, minder ingrijpend en gemakkelijker af te nemen. Dat maakt deze opsporingsmethode vooral geschikt voor screening bij kinderen.

Thamara Osinga (1987) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat het onderzoek ook financierde. Osinga werkt als internist in opleiding in de Ziekenhuisgroep Twente, Almelo.

Different strategies in the biochemical diagnosis of pheochromocytoma

Promotie:T.E. Osinga
Wanneer:03 februari 2016
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. T.P. Links, prof. dr. I.P. (Ido) Kema
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen