Ook dossiers Gemini Ziekenhuis bewerkt door Belgische gevangenen

Array

Ook medische dossiers van Gemini Ziekenhuis in Den Helder zijn bewerkt door gedetineerden in de Centrale Gevangenis van Leuven. Dat gebeurde in ieder geval in 2014 via het Belgische digitaliseringsbedrijf iGuana. Dat heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep, waaronder dit ziekenhuis valt, bevestigd aan de redactie van Meldpunt!, een tv-programma van MAX. Gemini Ziekenhuis was hiervan sinds begin 2015 op de hoogte.

Gisteren maakte de redactie bekend dat Belgische gedetineerden oude papieren patiëntendossiers scanklaar hebben gemaakt voor het Zwolse ziekenhuis Isala en Amphia Ziekenhuis te Breda. Het werk in de gevangenis werd gedaan in opdracht van iGuana, of de rechtsvoorganger van dit bedrijf Allgeier. Isala en Amphia Ziekenhuis waren tot vorige week hiervan niet op de hoogte.

Tevens bevestigt Medisch Centrum Leeuwarden dat hun in het najaar 2015 door iGuana een prijskorting van 20 procent is aangeboden, als het scanklaar maken uitgevoerd zou worden door gevangenen. Het ziekenhuis zag nadrukkelijk af van deze optie, maar gunde de scanopdracht wel aan iGuana.

Gisteren maakte de redactie van Meldpunt! ook bekend dat via een openbare link van het scanbedrijf 200.000 patiëntbestanden toegankelijk waren voor onbevoegden. Het betrof het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Het overgrote deel betrof ziekenhuizen in België.

In de live-uitzending spraken Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid, Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar privacyrecht, Renske Leijten, Tweede Kamerlid SP.

Ziekenhuizen en zorginstellingen die allen werk uitbesteden bij iGuana: Alrijne Zorggroep, Treant Zorggroep, Isala, Amphia Ziekenhuis,  AZ St Blasius, Martini Ziekenhuis, UZ Brussel, UZA, Cirec, AZ Herentals, CHR, Clinic St. Pierre Ottignies, UMC Utrecht, VUmc, GGZ WNB, AZ Vesalius, AZ Groeninge, Algemeen StedelijKe Ziekenhuis Aalst, AMC, UZ Leuven, AZ Delta, Epicura, Centre Hospitalier, Hopital Erasme, UZ Gent, AZ Zeno, Centre Hospitalier Regional de Huy, Centre Hospitalier Wallonier Picarde,  TCHC & GHDC.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen