WHO maandag in spoedzitting bijeen vanwege zika-virus

De wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dit voorjaar en zomer drie tot vier miljoen gevallen van het zika-virus. Dat heeft de organisatie zojuist bekendgemaakt. De WHO komt maandag in spoedzitting bijeen om te beslissen of het om een internationale noodsituatie gaat omdat het virus zich enorm snel verspreid.
Het door muggen overgedragen zika-virus is vooral gevaarlijk voor zwangeren.

Sinds 2014 is er een uitbraak van Zika-virus in Zuid- en Midden-Amerika.Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden Zika-virusinfecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug.

Baby’s met baby’s met kleine hoofdjes en beschadigde hersenen werden in 2015 werden voor het eerst in Brazilië gesignaleerd.

Het zika-virus is in Europa voorlopig nog niet doorgegeven door muggen, maar dat is volgens muggenexpert Bart Knols in de zomer wel een reëel scenario als de problemen in Zuid- en Midden-Amerika aanhouden. De grondlegger van het Wageningse onderzoeksbedrijf In2Care zegt dat het is niet de vraag óf het zikaivirus ook in Zuid-Europa zal toeslaan, maar wanneer. Overheden doen veel te weinig om het oprukken van de Aedes mug te bestrijden.

Een infectie met het Zikavirus verloopt in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Het lijkt dus heel erg op een dengue infectie.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.
In het Caribisch gebied (Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Curaçao, Aruba en Sint Maarten) hebben zich (behalve importgevallen) nog geen lokale besmettingen voorgedaan. Het is echter wel mogelijk dat het zika-virus ook daar op termijn zal opduiken.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, uit voorzorg, om met een arts de noodzaak van een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen. Dit vanwege de risico’s het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya, maar nu dus ook op het oplopen van een eventuele infectie met het zika-virus.Raadpleeg voor meer informatie de website van het RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen