Half februari geneesmiddel schildklierpatiënten Goodlife beschikbaar

Array

Goodlife zal vanaf half februari Tirosint® zachte capsules, levothyroxinenatrium (T4), beschikbaar hebben voor patiënten met een schildklieraandoening, in 12 verschillende sterktes; van 13 mcg tot 200 mcg. Tirosint® 25 mcg wordt geproduceerd voor de Nederlandse patiënt, in Nederlandse verpakkingen. Daarnaast heeft Goodlife deze week van IGZ toestemming gekregen om voor de overige 11 sterktes, Tirosint® verpakkingen uit Griekenland beschikbaar te maken voor de Nederlandse patiënt. Door deze toestemming zal Goodlife vanaf 15 februari alle sterktes uitleveren. Vandaag maakt Goodlife, importeur van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, bekend dat zij vanaf half februari 2016 een reeds geregistreerd medicijn voor patiënten met schildklieraandoeningen beschikbaar heeft. Het gaat om het medicijn Tirosint® zachte capsules van het Zwitserse bedrijf IBSA. Het medicijn is geregistreerd voor behandeling van schildklieraandoeningen bij kinderen en volwassenen. Het actieve bestanddeel van Tirosint® is het schildklierhormoon levothyroxinenatrium (T4).1-4
Het medicijn Thyrax Duotab® van de firma Aspen Pharma Trading Limited, dat het werkzame bestanddeel levothyroxine (T4) bevat, en dat beschikbaar is in de sterkten 0,025, 0,100 en 0,150 mg, wordt ook voor verschillende schildklieraandoeningen voorgeschreven. Binnenkort zal Thyrax Duotab® voor langere tijd niet verkrijgbaar zijn in de apotheek.

Tirosint® is een geneesmiddel geproduceerd door het Zwitserse bedrijf IBSA en heeft marktautorisatie in Nederland en wordt elders in Europa reeds voorgeschreven en zal verkrijgbaar zijn in 12 verschillende sterktes, van 13 tot 200 mcg.
Door het productieproces van Tirosint® is de prijs hoger is dan Thyrax Duotab®. De eigen bijdrage voor patiënten bedraagt ongeveer € 1,76 per week. Voor het gebruik van Tirosint® is, net als voor Thyrax Duotab®, een beoordeling, recept en begeleiding van een arts noodzakelijk.
Nederland telt zo’n 350.000 schildklierpatiënten, waaronder zo’n 1260 kinderen met aangeboren schildklierafwijkingen; circa 2550 kinderen hebben na de geboorte een schildklieraandoening gekregen vanwege een auto-immuunziekte of kanker. Het grootste deel van deze patiënten gebruikt hiervoor medicijnen.

Referenties:
1. Numani D, Scarsi C, Ducharme MP. Levothyroxine soft capsules demonstrate bioequivalent pharmacokinetic exposure with the European reference tablets in healthy volunteers under fasting conditions. Int J Clin Pharmacol Ther. 2016 Jan 11. [Epub ahead of print]
2. Pabla D, Akhlaghi F, Zia H. A comparative pH-dissolution profile study of selected commercial levothyroxine products using inductively coupled plasma mass spectrometry. Eur J Pharm Biopharm. 2009 May;72(1):105-10.
3. Santaguida MG, Virili C, Del Duca SC, Cellini M, Gatto I, Brusca N, De Vito C, Gargano L, Centanni M. Thyroxine softgel capsule in patients with gastric-related T4 malabsorption. Endocrine. 2015 May;49(1):51-7.
4. Yue CS, Benvenga S, Scarsi C, Loprete L, Ducharme MP. When Bioequivalence in Healthy Volunteers May not Translate to Bioequivalence in Patients: Differential Effects of Increased Gastric pH on the Pharmacokinetics of Levothyroxine Capsules and Tablets. J Pharm Pharm Sci (www.cspsCanada.org) 18(5) 844 – 855, 2015
5. Colucci P, D’Angelo P, Mautone G, Scarsi C, Ducharme MP. Pharmacokinetic equivalence of a levothyroxine sodium soft capsule manufactured using the new food and drug administration potency guidelines in healthy volunteers under fasting conditions. Ther Drug Monit. 2011 Jun;33(3):355-61.

De Nederlandse organisaties van apothekers, van huisartsen en van endocrinologie-specialisten, zijn geïnformeerd over Tirosint® met referenties van de belangrijkste studies, met de nodige productinformatie en de bijsluitertekst.

Voor specifieke vragen over het product is de distributeur in Nederland, GOODLIFE, beschikbaar voor vragen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen