IVN vergroent zorgcentra voor gelukkiger ouderen

Array

Met Grijs, Groen & Gelukkig ervaren ouderen positief effect natuur
Contact met de natuur is goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag. Daarom introduceert IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, het project Grijs, Groen & Gelukkig. Maandag 25 januari is de aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig bij woon- en zorgcentrum Pennemes te Zaandam. IVN vergroent de komende jaren honderd zorgcentra en bezorgt tienduizend ouderen een gelukkiger oude dag. Grijs, Groen & Gelukkig is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Dat contact met natuur een groot effect heeft op het welzijn van mensen, is al langer bekend. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur, voelen zich minder gestresst, hebben meer positieve gevoelens en brengen minder bezoeken aan de huisarts. En dat terwijl meer dan de helft van cliënten in zorginstellingen hooguit één keer per week buiten komt. IVN vertaalt met Grijs, Groen & Gelukkig die wetenschap naar de praktijk

Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN: ‘Onze droom is dat natuurbeleving een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dagbesteding in de ouderenzorg. Wij denken dat daarmee het welzijn van onze ouderen aanzienlijk kan worden vergroot waardoor de zorgkosten af zullen nemen.’

Door honderd zorgcentra te helpen een belevingstuin aan te leggen rondom het gebouw en ouderen opnieuw in contact te brengen met natuur door het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma, verbindt IVN ouderen opnieuw met de natuur. Zo gaat IVN honderdduizend ouderen laten ervaren welk effect natuur op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft.

Bastiaan Verberne, projectleider Grijs, Groen & Gelukkig: ‘Bij IVN weten we als geen ander dat de natuur activeert. De groene zorginterventies die wij voor ogen hebben, zijn een mooi middel om ouderen weer in contact te brengen met de natuur. De geuren en kleuren prikkelen de zintuigen van ouderen en doen herinneringen herleven. Zo draagt de natuur bij aan een gelukkige oude dag.’

Nationale Postcode Loterij
IVN is al sinds 1996 één van de goede doelen van de Nationale Postcode Loterij. Met een jaarlijkse ruimhartige gift steunt de Loterij het werk van IVN. In 2015 kreeg het project Grijs, Groen & Gelukkig een extra bijdrage van de Postcode Loterij. Met dit project bezorgen IVN en de Loterij tienduizenden ouderen een gezonde en gelukkige oude dag, door van zorgcentra groene en sociale leefomgevingen te maken. IVN bedankt de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers voor deze belangrijke en nodige bijdrage aan ons werk voor mens en natuur.

IVN zoekt koplopers!
De aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig is gelijk de start van de werving van tien zorgcentra die de droom van IVN delen, actief willen uitdragen en een inspiratie willen zijn voor andere zorgcentra. Een ervaren projectteam begeleidt hen bij het aanleggen van een beleeftuin rond het gebouw en het opzetten van een activiteiten aanbod.
IVN introduceert op maandag 25 januari bij woon- en zorgcentrum Pennemes te Zaandam tijdens de feestelijke aftrap drie nieuwe, groene zorginterventies: Tuinkaart, Natuurkoffer en de Plantenwand. Met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen IVN en Pennemes is de eerste koploper in Grijs, Groen & Gelukkig bekend.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen