Nieuwe samenwerking Blaaskankercentrum en revalidatiehotel Laurens Intermezzo Zuid

Verantwoord revalideren vermindert heropnames en complicaties na cystectomie
Het Blaaskankercentrum, een multidisciplinair initiatief van het Erasmus MC Kanker Instituut, gaat samenwerken met revalidatielocatie Laurens Intermezzo Zuid. Er is een pilot gestart om blaaskankerpatiënten na de eerste week na cystectomie (blaasverwijdering) over te plaatsen naar het Rotterdamse revalidatiehotel om verder op te knappen van de operatie. Naast verkorting van de opnameduur is het doel om niet-geplande heropnames en het percentage postoperatieve complicaties te verminderen.

Patiënten met blaaskanker hebben na een blaasverwijdering tijd nodig om fysiek en emotioneel aan te sterken en moeten leren omgaan met een urinestoma of nieuwe blaas. Marianne den Outer, Stafadviseur sector Volwassenen bij het Erasmus MC: “Een radicale cystectomie is een complicatiegevoelige ingreep en kan, mede door de comorbiditeit van deze patiëntencategorie, leiden tot een hoog percentage niet-geplande heropnames. Dit is voor de patiënt, de familieleden en de zorgverleners een aanzienlijke belasting. De samenwerking met Laurens Intermezzo Zuid betekent een beter georganiseerde en gestructureerde postoperatieve zorg voor deze patiënten. Wij hopen dat door een verantwoorde transitie van de klinische situatie naar de thuissituatie er een verbeterde patiënttevredenheid over de aangeboden zorg zal zijn.”

Specialist blijft medisch eindverantwoordelijk
In het Erasmus MC Kanker Instituut ondergaan jaarlijks circa 35 patiënten een radicale cystectomie. In Nederland zijn er dat ongeveer 900 per jaar. Vanwege dit beperkte volume komt het regelmatig voor dat zorgverleners en wijkverpleegkundigen in de thuissituatie weinig ervaring hebben met patiënten met urineafleidingen. Ook het herkennen van postoperatieve complicaties, zoals infecties of specifieke problemen met betrekking tot stomazorg en verstopte of niet te spoelen katheters kan lastig zijn. Dr. Joost Boormans, uroloog in het Erasmus MC Kanker Instituut en hoofd van het Blaaskankercentrum: “Daarom kiezen wij voor een nauwe samenwerking met de ervaren medewerkers van Laurens Intermezzo Zuid. Tijdens het verblijf in het revalidatiehotel is er dagelijks contact tussen de specialisten van het Blaaskankercentrum en Laurens Intermezzo Zuid. Daarnaast bezoekt de oncologieverpleegkundige van het Blaaskankercentrum de patiënt en de medewerkers aldaar voor vragen en indien nodig begeleiding. Er is 24/7 telefonisch contact mogelijk en een week na ontslag uit het revalidatiehotel wordt de patiënt thuis gebeld met vragen over de transitie.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen