Sanofi Pasteur start ontwikkeling vaccin zikavirus

De Franse farmaceut Sanofi Pasteur met vestigingen in Nederland heeft zijn onderzoekers aan het werk gezet om een vaccin te ontwikkelen tegen het Zikavirus. Sanofi Pasteur geldt als een autoriteit op het gebied van vaccins, waarmee virusinfecties kunnen worden voorkomen. De onderzoekers denken te kunnen profiteren van hun kennis en ervaring met aan Zikavirus verwante ziektes als Dengue en Gele koorts.

Dengue vaccin
Vooral de opgedane kennis bij de ontwikkeling van het vaccin tegen dengue biedt de onderzoekers mogelijke aanknopingspunten. De ziekteverwekker behoort tot dezelfde familie als het Zikavirus, wordt verspreid door dezelfde muggensoort en ook de acute wijze waarop de ziekte zich openbaart, komt overeen. Sanofi heeft leidende rol in de ontwikkeling van vaccins voor ziekten die aan het Zikavirus gelieerd zijn (dezelfde familie: het Flavivirus), zoals gele koorts, Japanse hersenvliesontsteking en knokkelkoorts. Sanofi Pasteur heeft sinds eind 2015 een vaccin tegen Dengue beschikbaar. De ontwikkeling van het Dengue vaccin heeft aangetoond hoe belangrijk het is om heel uitgebreide documentatie te hebben en wetenschappelijk goed te begrijpen hoe het virus werkt vóórdat je een vaccin gaat ontwikkelen

WHO: noodsituatie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het Zikavirus op 1 februari 2016 als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Sanofi Pasteur onderschrijft dat, en wijst op de snelle verspreiding van het virus en de mogelijke complicatie die bij besmetting kunnen optreden.

Onderzoek symptomen kinderen
Los van direct zichtbare symptomen als koorts, uitslag, hoofd- en gewrichtspijn, wordt het Zikavirus in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen en een gevaarlijke neurologische aandoening. Ook daar gaat Sanofi Pasteur onderzoek naar doen.

Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen