Kiezers: maak van gezondheidszorg politieke prioriteit

Als het aan de Nederlander ligt, komen de betaalbaarheid én kwaliteit van de zorg in de komende periode bovenaan de politieke agenda te staan. Dat blijkt uit de politieke barometer die door communicatieadviesbureau De Issuemakers en Trendbox is uitgevoerd. Het onderwerp ‘AOW en pensioen’ maakt de top drie compleet, gevolgd op de vierde en vijfde plaats door ‘asiel- en vluchtelingenbeleid’ en ‘internationale vrede en veiligheid’. Voor de politieke barometer is aan duizend stemgerechtigde Nederlanders gevraagd welke onderwerpen zij op de politieke agenda willen hebben en hier een rapportcijfer aan te verbinden. De eerste resultaten werden vorige week gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Issuecongres.

Issues rond zorg en pensioen, zaken die veel burgers en hun omgeving direct raken, scoren hoger op de politieke barometer dan onderwerpen die de nieuws- en actualiteitenprogramma’s de afgelopen maanden hebben gedomineerd, zoals ‘asiel- en vluchtelingenbeleid’, ‘de invloed van de islam in Nederland’ en ‘extremisme’. Sybrig van Keep, managing partner bij De Issuemakers, noemt de resultaten ´opvallend’.  “Voor politieke partijen is het belangrijk om te weten wat er bij hun achterban leeft zodat zij daar op in kunnen spelen. Bepaalde issues lijken de boventoon te voeren, zoals het vluchtelingendebat en de aandacht die de PVV hiervoor vraagt, maar blijkbaar denken de kiezers wat genuanceerder, aldus Van Keep. Ruud Hielkema van Trendbox verklaart de resultaten als volgt: “Burgers hechten zo veel belang aan thema’s als goede en betaalbare zorg, pensioenen en  koopkracht omdat die elke dag spelen: veel meer en  veel rechtstreekser dan asielzoekers die lang niet overal in Nederland aanwezig zijn, laat staan overal overlast veroorzaken”.

Zelfde top 3 voor achterban VVD en SP
De politieke barometer is ook opgesplitst per politieke achterban. Deze resultaten laten onder meer zien dat potentiële PVV-kiezers ‘betaalbaarheid van de zorg’ nog net iets belangrijker achten dan ‘asiel- en vluchtelingenbeleid’ en ‘invloed van de islam in Nederland’. Bij D66 en GroenLinks scoren de kroonjuwelen hoger dan bij de ‘gemiddelde kiezer’: ‘kwaliteit van het onderwijs’ bij eerstgenoemde partij en ‘nieuwe vormen van energie’ bij laatstgenoemde. Potentiële kiezers van VVD en SP hebben dezelfde top drie als de ‘gemiddelde kiezer’. Het verschil: mogelijke VVD-stemmers geven hun top 3 onderwerpen een cijfer beneden het landelijk gemiddelde,  potentiële SP-kiezers juist erboven.

De volledige top 10 onderwerpen van de politieke barometer:

  1. Betaalbaarheid van de zorg
  2. Kwaliteit van de zorg
  3. AOW en pensioen
  4. Asiel- en vluchtelingenbeleid
  5. Internationale vrede en veiligheid
  6. Kwaliteit van het onderwijs
  7. De invloed van de islam in Nederland
  8. Hoogte van belastingen
  9. Koopkracht van Nederlanders
  10. Extremisme

Over de politieke barometer
De politieke barometer is een initiatief van De Issuemakers in samenwerking met Trendbox en biedt een overzicht van de maatschappelijke issues die de Nederlander hoog op de politieke agenda wil hebben. De politieke barometer is hierdoor een uitstekend instrument voor iedereen die wil weten wat er daadwerkelijk leeft onder de Nederlandse bevolking en zich niet wil laten leiden door hypes.  Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve steekproef van duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Over De Issuemakers
De Issuemakers is een communicatieadviesbureau gespecialiseerd in het agenderen van maatschappelijke issues bij media, samenleving en politiek. De Issuemakers ondersteunt bedrijven of organisaties die impact hebben in de samenleving of die dit willen hebben.

Over Trendbox
Trendbox is gespecialiseerd in kwalitatief en kwantitatief onderzoek voor strategische beslissingen van merken, bedrijven en organisaties.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen