Osinga promoveert op optimalisatie laboratoriummethoden diagnose feochromocytoom

Array

ZGT arts-assistent Osinga promoveert op onderzoek naar optimalisatie van laboratoriummethoden voor diagnose van feochromocytoom
ZGT arts assistent en onderzoeker Thamara Osinga promoveert woensdag 3 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen met haar proefschrift Different strategies in the biochemical diagnosis of Pheochromocytoma. Osinga heeft onderzoek gedaan naar verschillende diagnostische bepalingen bij patiënten met een feochromocytoom of paraganglioom.

Het proefschrift omvat een beschrijving over de optimalisatie van de huidige laboratoriummethoden die worden gebruikt om een diagnose te kunnen stellen voor patiënten met een feochromocytoom. Feochromocytoom zijn zeldzame neuro-endocriene tumoren die ontstaan in de bijnier. Feochromocytomen produceren catecholamines, bekent als de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en dopamine. Naast patiënten met feochromocytoom zijn ook patiënten met hoofd en hals paragangliomen onderzocht. Hoofd en hals paragangliomen bevinden zich in het hoofd-halsgebied en bestaan uit dezelfde cellen als feochromocytomen. Ook de ontwikkeling van nieuwe diagnostische laboratoriummethoden worden beschreven. Een deel van het onderzoek is uitgevoerd bij the National Institutes of Health in Bethesda, Verenigde Staten, onder begeleiding van prof. Pacak. Resultaten zijn gepubliceerd in medische tijdschriften en gepresenteerd bij verschillende bijeenkomsten van o.a. de Dutch Endocrine Meeting in Noordwijkerhout (2012, 2013, 2014), het congres van de Endocrine Society in San Diego (2015), Verenigde Staten. Het onderzoek vond plaats onder supervisie van prof. T.P. Links, internist-endocrinoloog en prof I.P Kema, klinisch chemicus. Promotoren waren dr. A.N.A. van der Horst-Schrivers en dr. M.N. Kerstens.

Over Thamara Osinga
Thamara Elina Osinga (27 januari 1987, Groningen) startte in 2005 de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de bachelor fase van haar studie werd zij nieuwsgierig naar onderzoek. In juni 2012 behaalde zij haar artsenexamen. Dit leidde tot de honorering van een MD/PhD traject bij de afdeling endocrinologie en klinische chemie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tijdens haar promotie traject had zij de mogelijkheid zes maanden onderzoek te doen aan de National Institutes of Health in Bethesda, Verenigde Staten. Per 1 oktober 2015 is Osinga begonnen met de opleiding tot internist in ZGT ze is lid van het bestuur van de Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (JNVE).

Een gedeelte van het proefschrift is online in te zien.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen