Dance for Lyme: dansend geld ophalen voor goede doel

Array

Inspiratie door zieke vriendin en danser Denise Robijns
Meer aandacht voor de ziekte van Lyme. Dat willen dansers Luwam Berhane en Lisa Borrenbergs uit Amstelveen. Geïnspireerd door hun zieke vriendin en tevens danser Denise Robijns hebben de twee het initiatief genomen hun krachten te bundelen om een nieuwe dansteam op te richten om zo geld op te halen voor de Stichting Tekenbeetziekten.

Het samengestelde team met de veelzeggende naam DANCE FOR LYME wil door middel van een entertainende presentatie geld ophalen en aandacht vragen voor de ziekte van Lyme. De groep is samengesteld uit twee wedstrijdteams afkomstig van BuentingSport uit Amstelveen: Dance-A-Holics en Chapter VI. Voor een optreden, workshop of feestje wordt een gage afgesproken met de aanvrager. Het bedrag dat bij elkaar wordt gedanst, gaat in zijn geheel naar Stichting Tekenbeetziekten, waarmee onder andere verder onderzoek naar Lyme wordt gestimuleerd.

Vriendin en danser als motivatie

De motivatie voor dit initiatief komt voort uit de schrijnende situatie van hun vriendin en danser Denise Robijns, die ruim twaalf jaar met hen in de oefenzaal en op het wedstrijdpodium stond. Met als absoluut hoogtepunt het behalen van de finale van WK Streetdance in Glasgow in 2013 met Dance-A-Holics (http://youtu.be/LsGK3d8jpeY). In de eindpose staat Denise in het midden.

Denise werd ruim anderhalf jaar geleden ernstig ziek en de diagnose van Lyme en meerdere co-infecties heeft lang op zich laten wachten. Denise vecht elke dag voor haar leven. Een goede, genezende kuur is nog steeds niet gevonden, onder andere omdat de tijd haar lichaam significant heeft aangetast. Haar weerstand is dusdanig laag dat meerdere infecties en complicaties zijn ontstaan. Een heftig gevecht voor herstel, een kwalitatief normaal leven.

Denise schreef zelf begin november het volgende over haar strijd en lichaam: “Ik heb non-stop brandende pijn in elk bot, pijnlijk stijve gewrichten, uitgeputte spieren, continue duizeligheid en mijn longen schreeuwen de hele dag om lucht. Dit zijn nog maar enkele symptomen. Al ruim anderhalf jaar kan ik met ups en downs nauwelijks lopen en praten, verdraag ik vaak slecht tot geen licht en geluid en heb ik voortdurend hulp nodig bij dagelijkse, normale activiteiten zoals onder andere eten en drinken.

Elke dag als ik wakker word, ben ik erg in de war. Volledig opgesloten in een vreemd lichaam dat niet voelt alsof het van mij is, noch reageert op mijn bevelen. Tegelijkertijd hou ik van dit lichaam, omdat ik er weer een dag voor en mee vecht!” Tot slot citeert zij daarbij als dappere strijder in dit gevecht: “You never know how strong you are until being strong is the only choice you have!”

Ziekte van Lyme
Jaarlijks krijgen volgens het RIVM ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme, waarvan 1.000 tot 2.500 langdurige klachten over houdt. Bovenop deze cijfers bevinden zich ook veel mensen met een misdiagnose als chronische vermoeidheid, fibromyalgie en Artrose. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een besmetting met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan door teken worden overgedragen van dieren op mensen zodra de teek niet op tijd wordt verwijderd uit het lichaam. Bij besmetting met de Borrelia bacterie is het bekendste signaal de rode, ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet. Deze ring verschijnt echter niet bij iedereen en verdwijnt uiteindelijk ook bij de personen waar de ring in eerste instantie wel zichtbaar was. Als de bacterie niet op tijd met antibiotica wordt bestreden, kan de infectie later tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Deze klachten kunnen variëren van neurologische tot hartklachten. Het brede scala aan klachten maakt diagnose van Lyme erg lastig terwijl behandeling beter aanslaat als de ziekte vroeg wordt opgemerkt. Bovendien worden soms de ergste klachten veroorzaakt door de co-infecties, welke veelal nog meer onbekend en onopgemerkt zijn.

Navolging
“We hopen dat ons regionale initiatief ook landelijk navolging krijgt. Iedereen weet wel globaal wat de ziekte van Lyme is, maar je ziet pas wat het met iemand kan doen als het in je eigen nabijheid is”, aldus Luwam Berhane. “Kortom, onderzoek naar diagnose en behandelingen van de ziekte van Lyme is hard nodig. Stichting Tekenbeetziekten zet zich in voor alle Lymepatiënten in Nederland en ter ondersteuning zamelt Dance for Lyme geld in voor dit goede doel door te doen waar we goed in zijn, dansen!”

Dance for Lyme is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/danceforlyme

Bron: Dance for Lyme

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen