Revolutionair apparaat geeft boost aan immuuntherapie bij kanker

Array

Wereldkankerdag 2016 bij VUmc Cancer Center Amsterdam
Deze week neemt VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA) de Cytof3 in gebruik. Dit apparaat geeft onderzoekers van het VUmc CCA de mogelijkheid kanker gedetailleerder op celniveau te bestuderen. De ingebruikname helpt in het onderzoek naar immuuntherapie, waarbij de eigen afweer van de patiënt ingezet wordt in de behandeling van kanker. VUmc Cancer Center Amsterdam is de eerste in Nederland die dit apparaat gaat gebruiken voor kankeronderzoek. “Onze droom is een vaccin tegen kanker te ontwikkelen”, aldus professor Yvette van Kooyk van het Centrum voor Immuuntherapie van VUmc CCA. “De Cytof3 geeft ons de mogelijkheid hier een stapje dichterbij te komen”.

Cytof3 analyseert biomarkers voor kanker
Met de Cytof3 kun je afweercellen bestuderen en analyseren op een zeer gedetailleerd niveau. Hierdoor kun je per cel vaststellen welke biomarkers voor kanker erin zitten. Het apparaat kan tot 135 markers zichtbaar maken (en combinaties daarvan). Met de huidige analysemethoden kun je maximaal 10-15 markers zien. Nu kunnen herkenbare profielen gemaakt worden, waardoor op langere termijn maatgerichte therapie mogelijk is.

Belangrijke impuls voor ontwikkeling immuuntherapie
De Cytof3 geeft een belangrijke impuls in de verdere ontwikkeling van immuuntherapie. Bij deze therapie wordt het eigen afweersysteem ingezet tegen kanker. Afweercellen beschermen de mens tegen virussen en bacteriën, maar kunnen ook tumorcellen bestrijden. Omdat deze tumorcellen ons afweersysteem proberen te misleiden, is interventie van buitenaf nodig. VUmc CCA wil onderzoeken hoe dit precies werkt. De aanschaf van de Cytof3 is mogelijk gemaakt door stichting VUmc Cancer Center Amsterdam, die geld inzamelt voor onderzoek naar kanker.

Samen maken we het verschil
Het VUmc CCA organiseert op 4 februari diverse activiteiten om het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Onderzoeksafdeling CCA open deze dag haar deuren voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen een kijkje in de keuken van onze onderzoekers nemen en ontdekken wat zij allemaal doen in de strijd tegen kanker. Kankerpatiënten van VUmc Cancer Center Amsterdam krijgen op 4 februari een smakelijke macaron aangeboden. Bovendien krijgen patiënten in de wachtruimtes een handmassage van de schoonheidsspecialisten van ‘Look Good Feel Better’. Dit is een landelijk initiatief om patiënten met kanker praktische informatie over uiterlijke verzorging te geven, onder andere via workshops in ziekenhuizen en individuele schoonheidsbehandelingen.

Foto: De Cytof3
Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen