Verwijdering baarmoeder niet altijd noodzakelijk

Vrouwen met baarmoederverzakking hebben keuze
Promotie Isala in opleiding Renée Detollenaere – ‘Uterus preservation versus hysterectomy in surgical treatment of uterine prolapse’

Wereldwijd was het verwijderen van de baarmoeder de standaardbehandeling, echter het sparen van de baarmoeder bij een verzakking wordt steeds populairder. Uit het onderzoek van Renée Detollenaere blijkt dat een operatie waarbij de baarmoeder wordt vastgezet met twee hechtingen aan een stevig deel van een spier, een geschikt alternatief is voor het verwijderen van de baarmoeder. In de praktijk betekent dit dat vrouwen een keuze hebben en dat de baarmoeder niet per definitie verwijderd hoeft te worden. Dit stelt Renée Detollenaere in haar promotieonderzoek bij het Radboudumc, dat is uitgevoerd in het Isala Vrouw-kindcentrum te Zwolle.

Miljoenen vrouwen wereldwijd hebben last van een verzakking. Een verzakking is een veelvoorkomende aandoening die ongeveer 50% van alle vrouwen treft en het levenslange risico om geopereerd te worden is 11-20%. Het operatief behandelen van een verzakking bij vrouwen is de afgelopen tijd meerdere malen negatief in het nieuws geweest. Dit kan (onnodig) tot angst en terughoudendheid hebben geleid bij vrouwen om zich met verzakkingsklachten tot een arts te wenden. “Vrouwen moeten op de hoogte zijn dat een baarmoederverzakking op een relatieve makkelijke manier operatief op te lossen is en dat de keuzemogelijkheid bestaat om de baarmoeder te verwijderen danwel te sparen,” aldus Detollenaere.

In de zogenoemde SAVE U trial, een studie opgezet en gecoördineerd vanuit het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle, werd een baarmoedersparende sacrospinale hysteropexie vergeleken met een vaginale baarmoederverwijdering. Belangrijkste bevinding van deze studie, gepubliceerd in het toonaangevende British Medical Journal, is dat na een jaar follow-up er geen verschil was in effectiviteit en veiligheid tussen beide behandelingen. In de praktijk betekent dit dat vrouwen een keuze hebben en dat de baarmoeder niet per definitie verwijderd hoeft te worden.

Het promotieonderzoek ‘Uterus preservation versus hysterectomy in surgical treatment of uterine prolapse’ stond onder leiding van promotor dr. M.E. Vierhout, hoogleraar Algemene Gynaecologie, in het bijzonder Bekkenbodemproblematiek aan het Radboudumc en haar co-promotoren dr. H.W.F. van Eijndhoven, uro-gynaecoloog in Isala Vrouw-kindcentrum Zwolle en dr. K.B. Kluivers, uro-gynaecoloog in het Radboudumc.

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen