Jongeren met spraakstoornis komen uit isolement dankzij deelnemers VriendenLoterij

Array

VriendenLoterij schenkt € 473.000 aan project NSGK
Jongeren die door ziekte of een motorische beperking een ernstige spraak/taalontwikkelingsstoornis hebben, raken bijna altijd in een enorm sociaal isolement. NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, ontvangt daarom van de VriendenLoterij 473.000 euro om deze jongeren te helpen communiceren met FaOC, Film als Ondersteunende Communicatie.

Dankzij deze schenking kunnen de jongeren zich binnen het project ‘Cam On Wheels’ ontwikkelen tot bijvoorbeeld filmmaker, regisseur, verslaggever, cameraman/vrouw, editor en meer. Door een opleidings-werk-ontmoetingsplek te creëren, wordt hun isolement doorbroken. De bijdrage aan NSGK is een van de vele schenkingen die de VriendenLoterij dinsdagavond bekendmaakte tijdens het Goed Geld Gala.

Film maken stimuleert
Film is een toegankelijk middel voor dagelijkse communicatie en biedt de mogelijkheid om creatief verhalen te vertellen met behulp van beeld. Cam On Wheels biedt jongeren de mogelijkheid om hun visuele talenten verder te ontwikkelen en te professionaliseren, en deze in te zetten in een beroep. Zo krijgen ze de kans om zich niet alleen te uiten maar ook om gelijkwaardig mee te draaien in de maatschappij. Cam on Wheels gaat nauw samenwerken met o.a. het Nederlands Filmfonds en het Instituut voor Beeld en Geluid. Bij deze en andere partners kunnen de jongeren werkervaring opdoen. Dit stimuleert tegelijk de filmsector om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te vergroten. Mascha Legel is bedenker, initiatiefnemer en projectleider van Cam On Wheels. Zij wordt met haar project gesteund door NSGK.

Drempels wegnemen
Een samenleving waarin kinderen en jongeren met en zonder handicap sámen leven, dat is de droom van NSGK. In Nederland zijn veel drempels waardoor zij niet gewoon mee kunnen doen en vaak aan de zijlijn staan. Door het ondersteunen van projecten helpt NSGK de drempels uit de weg te ruimen. De projecten dragen bij aan een toegankelijker samenleving, positieve beeldvorming en een versterkt zelfvertrouwen van kinderen en jongeren met een beperking. Naast de cheque voor het project Cam On Wheels ontving NSGK ook een vaste jaarbijdrage van maar liefst 255.598 euro.

Recordbedrag voor gezondheid en welzijn
Tijdens het Goed Geld Gala werd onthuld dat er in 2016 een recordbedrag van ruim 52,9 miljoen euro gaat naar maatschappelijke initiatieven (goede doelen, (sport)clubs en verenigingen) die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven. Zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. En dat allemaal dankzij de VriendenLoterij-deelnemers van wie iedere maand de helft van de inleg naar goede doelen gaat. Deelnemers van de loterij hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. Inmiddels speelt bijna een half miljoen Nederlanders mee voor 49 goede doelen en ruim 3.200 clubs en verenigingen in Nederland. NSGK ontvangt, net als vele andere goede doelen, jaarlijks een bijdrage.

Bron: Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen