Nieuwe techniek roept oogaandoening keratoconus halt toe

Een nieuwe verfijnde oog-operatietechniek ontwikkeld door het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS)/Melles Hoornvlieskliniek, stopt of vertraagt de progressie van keratoconus. De ronduit positieve resultaten bij een eerste groep patiënten die met deze nieuwe techniek (Bowman Layer Transplantatie) behandeld zijn, zijn onlangs gepubliceerd in de gezaghebbende internationale wetenschappelijk tijdschriften voor oogheelkunde Ophthalmology en JAMA Ophthalmology. Keratoconus is een gevaarlijke aandoening die het hoornvlies vervormt en steeds dunner maakt. Uiteindelijk kan het zicht ernstig aangetast raken.

Voor keratoconus bestonden al verschillende behandelingen, afhankelijk van de gradatie van de aandoening, zoals sclerale lenzen, UV-crosslinking , een lamellaire hoornvliestransplantatie (DALK ) of volledige hoornvliestransplantatie (PKP). De nieuwe techniek van het NIIOS/Melles Hoornvlieskliniek, Bowman Layer Transplantatie, remt of stopt de progressie van de keratoconus en is minder ingrijpend dan een lamellaire of volledige hoornvliestransplantatie.

Hoornvlies verstevigd
De laag van Bowman is een dun laagje van het hoornvlies en bij Bowman Layer Transplantatie wordt dit laagje afkomstig van een donorhoornvlies geïmplanteerd tussen de bindweefsellagen van het eigen hoornvlies. Hiermee wordt het hele hoornvlies verstevigd. Bowman Layer Transplantatie blijkt de progressie van keratoconus te vertragen of zelfs een halt toe te roepen.

Patiënten die door steilheid en dikte van het hoornvlies niet met UV-Crosslinking behandeld kunnen worden, komen wel in aanmerking voor Bowman Layer Transplantatie. Deze nieuwe techniek heeft meerdere voordelen ten opzichte van een DALK of PKP. Zo ontstaan er bijvoorbeeld geen postoperatieve hechtingsgerelateerde problemen of afstotingsverschijnselen en is er een sneller herstel.

Bron: Nieuwsbank.nl/
– van Dijk K, Liarakos VS, Parker J, Ham L, Lie JT, Groeneveld-van Beek EA, Melles GRJ. Bowman layer transplantation to reduce and stabilize progressive, advanced keratoconus. Ophthalmology 2015;122:909-17.

– van Dijk K, Parker J, Tong CM, Ham L, Lie J, Groeneveld-van Beek EA, Melles GRJ. Mid-stromal isolated Bowman layer graft to reduce advanced keratoconus to postpone penetrating or deep lamellar keratoplasty. JAMA Ophthalmol 2014;132:495-501.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen