Ademhalingsvirus (EV-D68) dringt cel binnen via suikermolecuul

Array

Enterovirus D68 (EV-D68) is een respiratoir virus dat over het algemeen milde ademhalingsklachten veroorzaakt. Maar het kan, vooral bij jonge kinderen, ook ernstige diepere luchtweginfecties veroorzaken – met ziekenhuisopname als gevolg.

Virologen van de Universiteit Utrecht ontdekten dat het virus de cel binnendringt via een suikermolecuul (siaalzuur). Het onderzoek verscheen onlangs in het Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).In 2014 vond in de VS een grote uitbraak plaats van het ademhalingsvirus EV-D68. Sinds die tijd wordt het virus beschouwd als een mogelijk volksgezondheidsprobleem. Tot voor kort was niet volledig bekend aan welke receptor het virus bindt om cellen te infecteren. Onderzoekers van de afdeling Virologie (faculteit Diergeneeskunde) hebben door middel van een genetische screening aangetoond dat EV-D68 een suikermolecuul (siaalzuur) als receptor gebruikt om de cel binnen te dringen.

Beter begrijpen
EV-D68 kan niet alleen binden aan siaalzuur wat vooral voorkomt in de hogere luchtwegen (alpha-2,6 siaalzuur), maar ook aan een ander type siaalzuur dat voornamelijk in de lagere luchtwegen is te vinden (alfa-2,3 siaalzuur). “Deze bevindingen zijn van belang om beter te begrijpen waarom dit virus zulke ernstige en diepe luchtweginfecties kan veroorzaken”, zegt viroloog Frank van Kuppeveld. “Daarnaast hebben we aangetoond dat er ook EV-D68-isolaten zijn die cellen kunnen infecteren zonder tussenkomst van siaalzuur. Of deze siaalzuur-onafhankelijke isolaten op een andere manier infecties veroorzaken, moet nog worden uitgezocht.”

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen