Medicijnmakers vol lof over plannen voor internationale aanpak antibioticaresistentie

Array

Een gemeenschappelijke en brede aanpak van antibioticaresistentie zoals minister Schippers en haar Europese collega’s voorstellen, is de juiste weg naar succes. Dat zeggen de geneesmiddelfabrikanten in reactie op de plannen. Ze werken eraan mee door kennis met elkaar en met autoriteiten en deskundigen te delen. Daarnaast nemen zij de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voortvarend ter hand.

Bacteriën zijn steeds ongevoeliger voor antibiotica en dat is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mensen. Eenvoudige aandoeningen als blaas- of longontsteking kunnen daardoor weer levensbedreigend worden. Nefarma, brancheorganisatie van innovatieve geneesmiddelfabrikanten is verheugd dat de Europese ministers van volksgezondheid en landbouw, de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geneesmiddelmakers en andere zorgpartijen aangeven dat ze samen stevig willen inzetten op de bestrijding van antibioticaresistentie.

Nefarma is groot voorstander van de brede aanpak die minister Schippers (VWS) en haar Europese collega’s nastreven. Daaronder wordt een wereldwijde interdisciplinaire samenwerking op het gebied van gezondheidsonderzoek, diergezondheid en milieu verstaan, waarbij wordt gezocht naar gezamenlijke oplossingen voor het groeiende probleem van antibioticaresistentie.

In Leiden bij Crucell hard gewerkt aan een vaccin tegen de zogenaamde ExPEC-bacterie: een broertje van de EHEC-bacterie die enkele jaren geleden voor veel dodelijke slachtoffers, vooral in Duitsland zorgde. De ExPEC-bacterie is een darmbacterie die resistent is tegen de meeste soorten van antibiotica en daardoor bijvoorbeeld kan zorgen voor een ernstige en lastig behandelbare urineweginfectie of een longontsteking. Door een vaccin te ontwikkelen, hopen onderzoekers te voorkomen dat in de toekomst nog mensen getroffen kunnen worden door besmetting met de resistente darmbacterie.

Geneesmiddelmaker Janssen won daarnaast afgelopen jaar de prestigieuze Galenusprijs, voor beste nieuwe geneesmiddel voor de ontwikkeling van een antibioticum tegen resistente tuberculose. TBC is wereldwijd gezien naast hiv/aids wereldwijd gezien de meest dodelijke infectieziekte. Jaarlijks komen er 9 miljoen nieuwe patiënten bij en er overlijden 1,3 miljoen mensen – vaak aan de medicijnresistente varia. Bovendien rukt de ziekte op en raken er vooral in Oost-Europa steeds meer mensen ziek.

Deze week kwamen de Europese ministers van landbouw en volksgezondheid bijeen in Amsterdam om te praten over antibioticaresistentie. Nederland nam het initiatief hiertoe, als voorzitter van de EU. In Nederland is in juni 2015 al een kabinetsbreed aanvalsplan tegen antibioticaresistentie gepresenteerd. Met als belangrijk onderdeel het opzetten van een landelijke structuur voor samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en onderzoek op het gebied van (nieuwe) antibiotica en alternatieve behandelingsmogelijkheden. Nefarma juicht dit plan toe en hoopt dat er op Europees niveau een netwerk met dezelfde opzet ontstaat.

Antibioticaresistentie is een sluipmoordenaar. Door onzorgvuldig gebruik van antibiotica worden er steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor. In Europa overlijden nu jaarlijks al 25.000 mensen door antibioticaresistentie. Ook is berekend dat 1,5 miljard euro aan zorgkosten – vooral ziekenhuiskosten – kan worden bespaard als beter met antibiotica wordt omgesprongen. In Nederland worden relatief weinig antibiotica voorgeschreven.

Reeks van oplossingen
Belangrijk aan de brede aanpak, is het besef dat er niet één oplossing is, maar een reeks van oplossingen die op elkaar aansluiten. Eén daarvan is het ontwikkelen van nieuwe antibiotica om te zorgen dat er voldoende effectieve middelen blijven bestaan. Momenteel worden meer dan honderd nieuwe antibiotica ontwikkeld.

Ook is het goed dat geneesmiddelmakers onderzoeksdatabanken openstellen en kennis delen, met elkaar en met externe deskundigen over antibioticaresistentie. Overheden en fondsen zoals die van Bill & Melinda Gates ondersteunen de privaat-publieke allianties financieel. Zo gaat binnen het Innovative Medicines Initiative (IMI) zo’n 200 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling op het gebied van antibiotica.

Verder vindt Nefarma het belangrijk dat artsen, patiënten én veehouders kennis hebben van zorgvuldig gebruik van antibiotica bij mens en dier en over het voorkomen van infecties door betere basishygiëne. Tot slot is het goed te beseffen dat antibioticaresistentie niet ophoudt bij landsgrenzen. Europese overheden zullen ook landen buiten de EU op hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen antibioticaresistentie moeten wijzen. Daarnaast zullen ze internationaal reizigersverkeer moeten monitoren en zullen ziekenhuizen en huisartsen alert moeten zijn op patiënten met hardnekkige infecties, zeker na (ziekenhuis)verblijf in een ander land.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen