Oud-rectoren Hemker en Bonke

Array

Veertig jaar UM geschiedenis verteld door de zes nog levende oud-rectoren!
Voor de camera vertellen Coen Hemker, Vic Bonke, Job Cohen, Hans Philipsen, Arie Nieuwenhuijzen Kruseman en Gerard Mols hun herinneringen aan de begintijd van de universiteit. De zes portretten zijn een vorm van oral history die op een unieke manier de wordingsgeschiedenis van de universiteit in Maastricht blootlegt. Hun verhalen worden geïllustreerd met prachtig archiefmateriaal waaronder foto’s en onlangs gevonden video-opnamen in kleur van de officiële openingsplechtigheid op 9 januari 1976 met o.a. Koningin Juliana en Sjeng Tans.

De biochemicus Coen Hemker was rector van 1982 tot 1985. Hij behoort tot de eerste lichting professoren aan de UM. Al in 1973 wordt hij gevraagd om deel uit te maken van de kernstaf die de medische faculteit moet opzetten. In 1974 start de opleiding geneeskunde in Maastricht met 50 studenten. Pas in 1976 wordt de achtste medische faculteit officieel erkend. Hemkers motivatie om in 1982 de derde rector te worden was vooral omdat hij onderzoek op de agenda wilde zetten.
Vic Bonke volgde Coen Hemker in 1985 op als rector tot 1991. Ook hij was een man van het eerste uur. Hij werkte in het fysiologisch lab in Amsterdam toen hij in 1974 via Rob Reneman, de kersverse UM-hoogleraar Fysiologie, in Maastricht belandde. Bonke was de eerste rector die een grote wervingscampagne met advertenties in de landelijke dagbladen lanceerde. Geen enkele andere Nederlandse universiteit had dit ooit gedaan. Hierdoor groeide de universiteit in vijf jaar van 2500 studenten naar 6000 studenten.

Een verkorte weergave van deze video-interviews zijn dit jubileumjaar te lezen in het UM webmagazine, te beginnen met Coen Hemker en Vic Bonke. De interviews zijn in het Engels.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen