Selectieve inwendige radio-therapie (SIRT) bij levertumoren

Verlenging van de levens van patienten met SIR-Spheres®Y-90-harsmicrosferen
SIRT is een inwendige stralingstherapie met SIR-Spheres Y-90- harsmicrosferen, waarbij hoge stralingsdoseringen via de leveraders worden afgegeven aan primaire en secundaire levertumoren. Deze minimaal-invasieve behandeling, aangeduid als selectieve inwendige radio-therapie (SIRT) is inmiddelds goedgekeurd in Australië, de Europese Unie (CE-markering) en diverse andere landen in en buiten Azië voor behandeling van patiënten met vergevorderde, niet-resectabele levertumoren. SIRT (ook wel bekend als radio-embolisatie) is een speciale vorm van radiotherapie gericht op levertumoren in het lichaam met hoge stralingsdoseringen. Miljoenen microscopisch radioactieve ‘‘bolletjes’ die microsferen worden genoemd, worden via een katheter in de aders gespoten die bloed naar levertumoren aanvoeren. De microsferen bewegen door de aders om terecht te komen in de uiterst kleine bloedvaten in en rondom de levertumoren, waar ze hoge stralingsdoseringen afgeven. Doordat de microsferen slechts straling afgeven aan een klein gebied, zijn ze specifiek gericht op de levertumor en veroorzaken ze weinig schade aan omliggend gezond leverweefsel.

SIR-Spheres Y-90-harsmicrosferen zijn minuscule radioactieve harskraaltjes die straling afgeven. Ze zijn slechts een derde van de breedte van een menselijke haar. Ze beschikken over ongeveer dezelfde soortelijke massa als een rode bloedcel
en stromen eenvoudig door het bloed naar de tumor. Ze nestelen zich in de
kleine bloedvaten rondom de lever, waar ze de tumor vernietigen en tegelijkertijd omliggend gezond weefsel sparen.

SIR-Spheres Y-90-harsmicrosferen worden goed verdragen door patienten en zijn aantoonbaar effectief gebleken bij de behandeling van niet operabele, algemeen vergevorderde primaire leverkanker en secundaire levermetastasen bij patienten waarbij chemotherapie niet werkt.

Producent Sirtex investeert in een solide klinisch testprogramma van gerandomiseerde klinische tests. Bij deze onderzoeken zijn meer dan honderd toonaangevende, internationale medische instellingen, duizend onderzoekers en meer dan 2.000 patienten betrokken. De SIRFLOX, FOXFIRE en FOXFIRE Global studies bestuderen het eerstelijns gebruik van SIR-Spheres® Y-90- harsmicrosferen in combinatie met een moderne standaardbehandeling met chemotherapie bij patiënten bij wie kort ervoor inoperabele tumoren in de lever zijn vastgesteld die zijn uitgezaaid vanuit de darm. Resultaten van SIRFLOX zullen naar verwachting tijdens een belangrijk onderzoekscongres in 2015 kenbaar worden gemaakt. De complete gegevens afkomstig van de drie gecombineerde onderzoeken zullen naar verwachting in 2017 worden gepubliceerd.afhankelijk van de mate van agressiviteit van de kanker en hoe goed de eerdere behandelingen hebben uitgewerkt. Hoe later de darmkanker wordt vastgesteld, des te waarschijnlijker is uitzaaiing of terugkeer van de kanker

Referenties

  1. GLOBOCAN 2012 Estimated cancer mortality, incidence and prevalence worldwide. Beschikbaar op http://globocan.iarc.fr/Default.aspx. Laatst bewerkt in december 2014
  2. Clark ME et al. J Gastrointest Oncol 2014; 5: 374–387
  3. Van Cutsem E et al. Eur J Cancer 2006; 42: 2212–2221
  4. Eadens MJ, Grothey A. Curr Oncol Rep 2011; 13: 168–176
  5. McMillan DC, McArdle CS. Surg Oncol 2007; 16: 3–5
  6. Sharma R et al. J ClinOncol 2007; 25: 1099–1106
  7. Van den Eynde M, Hendlisz A. Rev Recent Clin Trials, 2009; 4: 56-62
  8. Kennedy A et al. Int J Radiation Oncology Biol and Phys 2006; 65: 412–425
  9. Kopetz et al. J Clin Oncol. 2009; 27(22): 3677–3683
  10. Simmonds et al. Br J Cancer. 2006; 94(7): 982–99

11. International Agency for the Research on Cancer. World Health Organization. World Cancer Report 2008.

Beschikbaar op http://www.iarc.fr/en/publications/pdfs-online/wcr/2008/. Laatst bewerkt in december 2014

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen