Volop belangstelling voor symposium over ‘spraakapraxie’

Array

In het kader van de promotie van Joost Hurkmans organiseerde Revalidatie Friesland in samenwerking met AfasieNet vrijdag 12 februari het symposium ‘Spraakapraxie; theorie en klinische praktijk’. Dat er behoefte is aan verdieping, betreffende dit onderwerp, blijkt uit het tempo waarmee de aanmeldingen binnenstroomden. Binnen enkele dagen was de zaal volledig volgeboekt. Vrijdag deed Hurkmans zijn bevindingen uit de doeken onder belangstelling van meer dan 100 professionals uit het hele land.

Spraakstoornis
Tijdens het symposium kwamen zowel de wetenschappelijke- als de klinische aspecten van spraak-apraxie aan bod. Spraakapraxie is een neurologische spraakstoornis. Er zijn diverse methoden ontwikkeld om spraakapraxie te behandelen. Een uniek programma waarbij logopedie en muziektherapie wordt gecombineerd is Speech-Music Therapy for Aphasia (SMTA). In de klinische praktijk zijn positieve klinische observaties waargenomen maar er was, tot voor kort, geen wetenschappelijk bewijs voor de evidentie van SMTA.

Muziek helpt spraak te verbeteren
Op donderdag 11 februari jl. verdedigde Joost Hurkmans met succes zijn proefschrift met de titel ‘The treatment of Apraxia of Speech. Speech and Music Therapy, an Innovative Joint Effort’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hurkmans: “Mijn proefschrift bewijst dat muziek helpt spraak te verbeteren”. Hurkmans deed uitgebreid literatuuronderzoek en beschreef minutieus de behandeling van spraakapraxie. Ook ontwikkelde hij een test om, valide en betrouwbare, informatie te kunnen verzamelen over de verandering van het spreken na een SMTA behandeling. Uit de effectstudie bleek dat de verbale communicatie in het dagelijks leven verbeterde bij alle deelnemers en dat de vooruitgang stabiel bleef nadat de therapie was gestopt.

Verdieping
Tijdens het gratis toegankelijke symposium werd er dieper ingegaan op de theorie en klinische praktijk van spraakapraxie. Het diverse programma, promovendus Joost Hurkmans zelf, alsook de gastsprekers, trokken vele professionals naar het Hoge Noorden. “Klopt het wel dat dit gratis is?”, “De volgende keer ben ik er zeker weer bij”, “Mijn leidinggevende brulde direct; GAAN”, aldus enkele enthousiaste reacties van deelnemers aan het symposium.

Over Revalidatie Friesland
Kinderen, jongeren en volwassenen die medisch specialistische revalidatie nodig hebben kunnen terecht bij Revalidatie Friesland. De gevolgen van ziekte, ongeval of aandoening zijn vaak complex en soms blijvend. Binnen Revalidatie Friesland werken meerdere disciplines intensief samen met en voor de patiënt. Door middel van een persoonlijke benadering en een geheel op de patiënt afgestemde behandeling wordt gestreefd naar het voorkomen en verminderen van belemmeringen.

In samenwerking met zes ziekenhuizen in Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland biedt Revalidatie Friesland klinische en poliklinische revalidatie. Het unieke revalidatiecentrum is gevestigd in Beetsterzwaag. De andere locaties bevinden zich in: Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Dokkum, Drachten, Harlingen, Emmeloord, Meppel en Steenwijk.
Meer info op: www.revalidatie-friesland.nl.

Bron: Revalidatie Friesland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen