De rol van het X-eiwit bij hepatitis B

Promotie M.A.A. van de Klundert: ‘X – On the molecular biology of the hepatitis B-virus X protein’
Het X-eiwit is één van de eiwitten die het hepatitis B-virus aanmaakt om zich in een gastheercel te kunnen vermenigvuldigen. Promovendus Van de Klundert onderzocht hoe het X-eiwit de processen in de gastheercel verandert door interacties aan te gaan met andere eiwitten.

Hij ontdekte dat het X-eiwit zich bindt aan een eiwit in de gastheercel (talin 1) dat normaal gesproken de vermenigvuldiging van het hepatitis B-virus onderdrukt. Het X-eiwit zet op die manier de afbraak van talin 1 in gang en stimuleert hierdoor de vermenigvuldiging van het virus. Ook onderzocht Van de Klundert of bestaande geneesmiddelen de vermenigvuldiging van het hepatitis B-virus kunnen onderdrukken door de werking van het X-eiwit tegen te gaan. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Jaarlijks sterven meer dan 780 duizend mensen aan de gevolgen van een infectie met hepatitis B. De geneesmiddelen die Van de Klundert identificeerde doordat ze het X-eiwit remmen, kunnen als aanvullende therapie van groot belang zijn voor de ongeveer 240 miljoen mensen die chronisch gei?nfecteerd zijn met hepatitis B.

Bericht uit de wetenschapsagenda tweede helft februari 2016
Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen