Ruim zes miljoen voor vervolgonderzoek naar behandeling beroerte

Array

Hartstichting en Hersenstichting investeren in nieuwe behandeltechniek
De Hartstichting heeft vandaag bekend gemaakt zes miljoen euro te investeren in vervolgonderzoek naar een innovatieve behandelmethode voor patiënten met een acute beroerte. Het Maastricht UMC+ is naast Erasmus MC en het AMC één van de initiatiefnemers geweest in de ontwikkeling van de nieuwe therapie, waarmee via een katheter een bloedstolsel in de hersenen verwijderd kan worden. Op die manier zouden meer patiënten in de toekomst een beroerte kunnen overleven. De Hersenstichting maakte vandaag eveneens bekend drie ton te investeren in het vervolgproject, waaraan veel Nederlandse ziekenhuizen deel zullen nemen.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 20.000 patiënten met een beroerte (door afsluiting van een hersenbloedvat) opgenomen. Beroerte (verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding) is een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Patiënten die de aandoening wel overleven, houden vaak blijvende klachten, zoals verlamming of problemen met praten. Bij een beroerte is het zaak dat een patiënt zo snel mogelijk wordt behandeld. Tot nu toe krijgt iemand met een infarct standaard via de arm een middel ingespoten dat de stolsels in de hersenen moet oplossen. De inwerking van het middel kost tijd en werkt echter slechts bij één op de tien patiënten. Onderzoekers zoeken daarom naar een nieuwe en betere manier om het bloedvat snel en veilig te openen.

Invloedrijke studie
Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via deze katheter als het ware direct weggezogen. In een onderzoek van 2015 (genaamd MR CLEAN) werd reeds aangetoond dat de therapie succesvol kan worden ingezet bij een select aantal patiënten. Deze patiënten herstelden sneller na de ingreep en bleken eveneens minder hersenschade te hebben opgelopen. Het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine noemde het onderzoek zelfs één van de meest invloedrijke studies van het jaar.

Samenwerking
Het vervolgproject draagt de naam ‘CONTRAST’ (COnsortium for New TReatments of Acute STroke) en wordt o.a. gefinancierd door de Hartstichting en de Hersenstichting. Namens het Maastricht UMC+ zijn prof. Robert van Oostenbrugge (neuroloog) en dr. Wim van Zwam (interventieradioloog) nauw betrokken bij het onderzoek. Om de therapie voor patiënten zo snel mogelijk breder toegankelijk te maken, maken alle umc’s en grote ziekenhuizen van Nederland ook onderdeel uit van het consortium.

Lees hier het persbericht van de Hartstichting en hier het persbericht van de Hersenstichting.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen