Famfundy.com stelt patiënten in staat hun onverzekerde zorgvraag te financieren

Array

Vandaag is Famfundy live gegaan. Een nieuw zorgplatform waar patiënten, familieleden en vrienden samen benodigde zorg financieren via crowdfunding. Famfundy zegt dat het de afhankelijkheid  van zorgverzekeraars, gemeenten en zorgaanbieders wordt hiermee teruggedrongen. Het feitelijke probleem wordt zo in stand gehouden. Dat een  Freestyle Libre glucose monitor voor een jongen met diabetes niet vergoed wordt vind ik echt heel kwalijk, want het is in zijn geval echt betere zorg die waarschijnlijk de kans op, voor de zorgverzekering dure, complicaties van ontregelde diabetes helpen voorkomen. Bij een zorgverzekeraar hebben patiënten in het gunstigste geval keuzevrijheid voor een arts of behandellocatie. Voor de financiering van zorgbehoefte is een patiënt afhankelijk van zorgverzekeraars en gemeenten. De zorgmarkt zit scheef in elkaar: consumenten hebben er geen echte macht, de mogelijkheden om de vraag naar zorg te financieren nemen alleen maar af terwijl de vraag naar zorg juist stijgt. Zo kleden de zorgverzekeraars de vergoedingen steeds verder uit, worden de eigen bijdragen jaarlijks hoger en lopen zorgaanbieders tegen de beperkingen van hun budget aan. Door de decentralisatie van zorg naar de gemeenten is het voor veel mensen onduidelijk waar ze recht op hebben en bij wie ze moeten zijn om hun (vergoede) zorg te realiseren. Van marktwerking is pas sprake als patiënten ook de mogelijkheid krijgen hun zorgbehoefte zelf te financieren, is de overtuiging van Famfundy. Voor de bedenkers van Famfundy allemaal redenen om een crowdfundingsplatform te ontwikkelen waarop mensen met elkaar hun zorgvraag invullen en financieren.
Mensen kunnen voor zichzelf, een familielid of een dierbare vriend een eigen projectpagina aanmaken op Famfundy. Hierop staat beschreven waarvoor en vooral voor wie de steun is bedoeld. Mensen die de pagina bezoeken kunnen direct bijdragen aan het project. Dit kunnen ze doen onder hun eigen naam of anoniem. Aan het eind van de fundingsperiode keert Famfundy automatisch het geld uit aan de eigenaar van het account, ongeacht of het streefbedrag bereikt is of niet. Of dit een wenselijke situatie is, is onduidelijk, want als het streefbedrag niet is bereikt is voor de donateur ook niet duidelijk waaraan zijn bijdrage dan besteedt gaat worden, aldus de redactie van MedicalFacts.

Jostiband eerste gebruiker Famfundy
De Jostiband zet het platform van Famfundy in om hun concert in de Ziggo Dome te realiseren. Voor dit unieke concert, in het kader van hun 50-jarig bestaan, is veel geld nodig. Famfundy steunt de Jostiband door het platform kosteloos te beschikking te stellen zodat zij hun droom waar kunnen maken en laten zien wat muziek betekent voor mensen met een beperking.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen