Zicht op betere kwaliteit mondzorg

De ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden in de mondzorg loopt achter op andere medische sectoren. Om die reden heeft Zorginstituut Nederland vorig jaar de mondzorgsector gevraagd om met een plan van aanpak te komen om de kwaliteit van de zorg in de keten van onder meer mondhygiëne, tandheelkunde, kaakchirurgie en orthodontie verder te verbeteren. Het Kennisinstituut Mondzorg (KiMo) start nu met de uitvoering van een plan van aanpak. Op 15 februari jl. heeft het bestuur van het Zorginstituut besloten om de in het plan van KiMo genoemde kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten op de Meerjarenagenda te plaatsen.

Gelijk aan de slag
Het Zorginstituut vindt het van belang dat KiMo zo snel mogelijk start met het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden in de mondzorg. Het KiMo heeft een plan van aanpak opgesteld dat in beginsel loopt van 2016 tot 2018.

Dit jaar worden er al vier bestaande richtlijnen ter hand genomen: ‘mondzorg jeugdigen’, ‘antistolling in de mondzorg’, ‘tandvleesontstekingen rondom een implantaat’ en ‘implantaatgedragen prothesen’. Volgens het plan worden deze richtlijnen geactualiseerd en herzien. Meetinstrumenten en informatiestandaarden worden hierbij als integraal onderdeel opgenomen.

De drie betrokken partijen – zorgaanbieders, patiënten en zorgverzekeraars – zullen de eerste richtlijnen en bijhorende producten in 2017 vervolgens ‘tripartiete’ aanbieden aan (het Register van) het Zorginstituut.

Kennisinstituut Mondzorg (KiMo)

De Stichting KiMo is opgericht door de Federatie van Tandheelkundig Wetenschappelijke Verenigingen (FTW). Belangrijke uitgangspunten binnen de organisatie KiMo zijn de gelijkwaardigheid van alle professionele zorgverleners (tandartsen, MKA-chirurgen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici), de onafhankelijkheid, en een geborgde inbreng van alle relevante zorgverleners en stakeholders in het zorgproces. Deze uitgangspunten vinden hun basis in het gegeven dat binnen de huidige mondzorg het merendeel van de verleende zorg in een multidisciplinaire setting plaatsvindt.

De huidige deelnemers aan het KiMo, verenigd in de deelnemersraad, zijn naast de FTW, ook de wetenschappelijke verenigingen in eerste- en tweedelijn, de opleidingen tandheelkunde, de opleidingen mondzorgkunde, de beroepsverenigingen van mondhygiënisten (NVM), tandprothetici (ONT) en het College van Adviserend tandartsen (CAT).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen