Cao voor apothekers in dienstverband afgesloten

Array

De leden van werkgeversorganisatie Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) en werknemersorganisatie de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) hebben de Cao Apothekers in dienstverband afgerond. Het vorig jaar tot stand gekomen principeakkoord vormde het fundament voor deze eerste Cao voor Apothekers in dienstverband. Dit is tevens een vertrekpunt voor de onderhandelingen voor de nieuwe cao.

Deze Cao zal worden aangemeld bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De looptijd van deze Cao is van 1 mei 2015 tot 1 mei 2016.

De Cao Apothekers in dienstverband geldt voor apotheken (werkgevers) die lid zijn van de VZA en de bij haar in dienst zijnde apothekers. Cao-partijen zetten zich in voor een uniform en toekomstbestendig arbeidsvoorwaardenkader voor de hele sector

Het principeakkoord vormde het fundament voor de allereerste cao. Hiervoor bestond instemming van een overgrote meerderheid van zowel de kant van de werkgevers, de leden van de VZA, als de werknemers, die als apothekers in loondienst aan de LAD zijn verbonden. Na het groene licht van de achterban zijn de afspraken uit het principeakkoord uitgewerkt. Achter de schermen gingen werkgroepen hiermee in 2015 aan de slag.

Waaruit bestaat de cao?

  • Bepalingen van de arbeidsvoorwaardenregeling
    De Arbeidsvoorwaardenregeling Loondienst Apothekers van de KNMP vormde voor de werkgroep het vertrekpunt voor deze eerste cao. Intussen zijn de bepalingen uit deze arbeidsvoorwaardenregeling geactualiseerd en gemoderniseerd, en in de definitieve cao-tekst opgenomen.
  • Professioneel statuut
    Het Professioneel Statuut van de beroepsvereniging van de KNMP is van toepassing op de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer. Voor de VZA en LAD is het belangrijk om de professionele autonomie van apothekers te borgen. Het Professioneel Statuut is in de cao opgenomen als bijlage.
  • Salaristabel
    Vanaf september 2014 geldt een nieuwe salaristabel, zoals afgesproken in het principeakkoord. Deze is nu onderdeel van de cao. Op basis van deze afspraken is de loonontwikkeling vanaf 2013 gerepareerd. Voor u als werkgever houdt dit in dat per 1 september 2014 de loonsverhoging van 0,5% per 1 januari 2013 en 1% per 1 april 2014 moet worden toegepast, als u dat nog niet heeft gedaan.

De komende tijd worden het functie- en loongebouw verder geactualiseerd.

Afwijking ketenregeling ApIOS
In de praktijk lopen werkgevers en werknemers in opleiding tot specialist aan tegen de verscherping van de ketenregeling, waarbij er nog maximaal 3 contracten voor de duur van maximaal 2 jaar gesloten kunnen worden. Daarom hebben cao-partijen in de cao afgesproken dat voor arbeidsovereenkomsten die ter educatie zijn aangegaan met apothekers in opleiding tot specialist, de ketenregeling niet geldt. De wet biedt de mogelijkheid om dit bij cao te regelen.

Hoe staat het er voor met het pensioen?
Cao-partijen werken aan een passende en toekomstbestendige pensioenregeling. Een  werkgroep onderzoekt of apothekers zich kunnen aansluiten bij de pensioenregeling van het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA). Naast de inhoud en kwaliteit van de regeling gaat het dan om zaken als voorwaarden en de financiële gevolgen, oftewel de premie.

Bekijk het bericht op de website van de VZA

Bekijk het bericht op de website van de LAD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen