Imaging Center: meest innovatieve centrum voor geneesmiddelenontwikkeling

Subsidies van gemeente, provincie, Rijk en Europa geven mede impuls aan campus op Zuidas
In het VUmc Imaging Center Amsterdam komt een hightech radio-chemisch laboratorium (TracerCenterAmsterdam) voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en therapie op maat. Mede dankzij subsidies, die op 23 februari worden uitgereikt, start de bouw van het VUmc Imaging Center binnenkort. Vanaf 2019 biedt het VUmc Imaging Center – naast het lab – onderdak aan de modernste scanners en lasers voor behandeling en onderzoek. Ook het bedrijfsleven zal van de faciliteiten gebruik kunnen maken. Dit alles gaat grote winst opleveren voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekte.

Subsidies uit Amsterdam, provincie Noord-Holland, ministerie van EZ en Europa
Op 23 februari ontvangt Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur VUmc, voor het zogenoemde project Tracing & Trading van VUmc een subsidie van € 4 miljoen uit het Europese subsidieprogramma Kansen voor West II. Maarten Struijvenberg, Managementautoriteit van Kansen voor West (en ook wethouder EZ van Rotterdam), biedt dit aan. Het wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Met deze subsidie wordt het TracerCenterAmsterdam ingericht. Bijzonder is dat hier ook het midden- en kleinbedrijf en de farmaceutische industrie gezamenlijk nieuwe geneesmiddelen gaan ontwikkelen. Andere subsidiegevers zijn de gemeente Amsterdam (€ 3 miljoen), het ministerie van Economische Zaken (€ 1 miljoen) en de provincie Noord-Holland. VUmc financiert zelf het overgrote deel van de bouw van het VUmc Imaging Center, dat ook wordt ondersteund door de Amsterdam Economic Board en het Topsectorenbeleid Life, Sciences & Health.

Tracing houdt in dat medicijnen licht radioactief gemaakt worden, zodat te zien is waar deze medicijnen in het lichaam blijven en welk effect ze hebben. Dit maakt de ontwikkeling en toepassing van geneesmiddelen efficiënter en wellicht goedkoper; een bittere noodzaak aangezien nieuwe geneesmiddelen erg duur zijn en slechts bij een minderheid van de patiënten werken of niet op de juiste plek in het lichaam aankomen.

Imaging
In het nieuwe VUmc Imaging Center Amsterdam komen de nieuwste medische beeldvormende technieken en experts vanuit verschillende disciplines bij elkaar. Nu zijn die nog verspreid over 25 locaties op de campus. Door de concentratie op één plek zijn er kostenvoordelen en kunnen partijen kennis beter delen. Het centrum gaat onderdak bieden aan:

  • Moderne scanners, waaronder PET-CT, PET-MRI en optische scanners;
  • Geavanceerde laboratoria voor het maken van medicijnen en ziekte-specifieke contrastmiddelen (TracerCentrumAmsterdam);
  • Cyclotron BV voor de productie en levering van medische tracers aan Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen;
  • VU LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische, beeldvormende technieken worden ontwikkeld voor zowel patiëntenzorg als medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Innovatie en hightech apparatuur op het gebied van imaging krijgen zo een prominente plek onder één dak, met optimale toegankelijkheid voor patiënten, MKB, farmaceutische bedrijven en kennisinstellingen. Met de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam wordt de positie van Amsterdam en de regio als kenniscentrum in Europa verder verstevigd.

Bijeenkomst met subsidiegevers op 23 februari
Op 23 februari vindt op VUmc een feestelijke bijeenkomst plaats waar – naast Wouter Bos – onder anderen Maarten Struijvenberg van Kansen voor West, de wethouder van Amsterdam Kajsa Ollongren, de gedeputeerde Economische Zaken van de provincie, Jaap Bond, en Bertholt Leeftink van het ministerie van Economische Zaken zullen spreken over de grote economische impuls die het Imaging Center geeft aan West-Nederland en de MetropoolRegio Amsterdam.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen