Nieuwe stap in samenwerking ziekenhuislocaties Treant

Array

Eén radiologiearchief op drie locaties
Sinds kort hebben de medisch specialisten van Treant Zorggroep op alle drie de ziekenhuislocaties inzage in dezelfde radiologische onderzoeksgegevens. Een succesvolle en weer nieuwe stap in de samenwerking tussen de drie fusieziekenhuizen.

Doordat alle drie de ziekenhuislocaties gebruikmaken van één radiologisch informatiesysteem (PACS/RIS) maakt het voor de patiënt niet meer uit op welke locatie een onderzoek of (controle)afspraak plaatsvindt. De behandelend specialist kan altijd en overal bij de benodigde radiologische onderzoeksgegevens. Dat bevordert de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg, want zaken als bijvoorbeeld röntgenfoto’s hoeven niet meer handmatig te worden verstuurd.

Specialisten kunnen eerder bij de gegevens, wat voor de patiënt resulteert in een snellere onderzoeksuitslag. Daarnaast zorgt het nieuwe systeem er – vanwege de locatieonafhankelijkheid – voor dat radiologen zich kunnen specialiseren in bepaalde lichaamsdelen. Ook dat moet een bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg.

Naast de afdeling Radiologie archiveren ook andere specialismes hun beeldvormende onderzoeken in het nieuwe systeem. De verwachting is dat in de toekomst alle beeldvormende onderzoeken van Treant in een PACS-omgeving worden opgeslagen.

De implementatie kwam tot stand in samenwerking met leverancier Sectra en de afdeling ICT van Treant Zorggroep. De succesvolle uitvoering geeft vertrouwen in de realisatie van toekomstige locatieoverstijgende harmonisatieprojecten. Waarbij Treant de voordelen van grootschaligheid combineert met zorg dichtbij de patiënt.

Bron: Treant Zorggroep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen