Vrouwen met borstkanker krijgen vaak niet de beste operatietechniek

Nieuwe techniek zorgt een mooier resultaat en bespaart geld
Echogeleide chirurgische technieken zijn superieur aan de standaardmethode voor borstsparende operaties. Hiervoor zijn al jaren indicaties, maar vreemd genoeg gebruiken nog niet alle chirurgen de echo tijdens borstoperaties. Met de echogeleide techniek blijft maar in 3% van de gevallen tumor achter in de borst, terwijl dit met de standaardtechniek bij 17% van de patiënten gebeurt. Ook wordt met de nieuwe techniek twee keer minder gezond borstweefsel verwijderd. Dit blijkt uit onderzoek dat radioloog in opleiding Max Haloua heeft gedaan aan VUmc.Op 25 februari promoveert hij hierop.

Met de nieuwe techniek hoeven minder vrouwen opnieuw onder het mes en is het cosmetisch resultaat van de borstsparende behandeling op korte en lange termijn beter. Ook is de patiënttevredenheid hoger dan na behandeling met de standaardmethode.

Door deze techniek in heel Nederland toe te passen kan minstens € 1 miljoen per jaar worden bespaard in de borstkankerzorg. Dit komt doordat minder vervolgoperaties (en opnames) en minder extra radiotherapie nodig is. “In Nederland wordt de echogeleide techniek nog niet routinematig toegepast, wat gezien onze resultaten te betreuren valt”, zegt Haloua. “Het is niet meer van deze tijd om alleen met de tastzin te opereren terwijl de tumor makkelijk in beeld gebracht kan worden met behulp van echografie.”

Ook vanuit het buitenland is er belangstelling voor de Nederlandse resultaten; in het grootste Amerikaanse vakblad over kankerchirurgie, Annals of Surgical Oncology, is onlangs geopperd om van echogeleide borstsparende operaties voor borstkanker de gouden standaard te maken.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen