Bayer krijgt EU-goedkeuring middel voor de behandeling van visusverslechtering als gevolg van myope choroïdale neovascularisatie

Array

Bayer krijgt EU-goedkeuring voor EYLEA voor de behandeling van visusverslechtering als gevolg van myope choroïdale neovascularisatie
Bayer heeft goedkeuring ontvangen van de Europese Commissie voor het ooggeneesmiddel EYLEA® (afliberceptoplossing voor injectie in het oog) in een vijfde indicatie. Het geneesmiddel is nu ook goedgekeurd voor de behandeling van visusverslechtering als gevolg van myope choroïdale neovascularisatie (myope CNV) bij volwassenen. Myope CNV is een ziekte van het netvlies die gepaard gaat met een hoge mate van myopie (bijziendheid) en die vaak voorkomt bij mensen in de beroepsbevolking.

“De resultaten van het fase-3 onderzoek met afliberceptoplossing voor injectie waren positief met een aanzienlijke tweelijns verbetering bij de meeste patiënten voor wat betreft de gezichtsscherpte op een standaard kaart voor oogmeting”, aldus dr. Joerg Moeller, lid van Bayers Pharmaceuticals division Executive Committee en Head of Global Development. “Een behandeloptie die niet alleen permanent verlies van gezichtsvermogen zou kunnen voorkomen, maar ook de visus of gezichtsscherpte zou kunnen verbeteren; daar zouden patiënten met myope CNV baat bij kunnen hebben.”

EYLEA® is al goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie, voor de behandeling van visusverslechtering als gevolg van diabetisch macula-oedeem, en voor de behandeling van visusverslechtering als gevolg van macula-oedeem secundair aan retinale veneuze occlusie (retinale veneuze takocclusie BRVO of retinale veneuze stamocclusie CRVO). Het geneesmiddel is al goedgekeurd voor de behandeling van visusverslechtering als gevolg van myope choroïdale neovascularisatie in Japan.

Over myope choroïdale neovascularisatie
Myope choroïdale neovascularisatie (mCNV) is een ziekte van het netvlies bij mensen die ernstig bijziend zijn (ten minste minus zes dioptrie) en die pathologische veranderingen hebben aan de achterkant van het oog. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een abnormaal uitgerekt oog met fysieke oprekking van de sclera, de choroïdea en de retina, wat leidt tot degeneratieve en progressieve veranderingen. Deze degeneratieve veranderingen kunnen de ontwikkeling van choroïdale neovascularisatie induceren. Anti-VEGF-therapie is al effectief gebleken bij behandeling van natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie (natte LMD), een aandoening die ook wordt gekenmerkt door acute groei van nieuwe, abnormale bloedvaten in het netvlies.

Over VEGF en EYLEA® (afliberceptoplossing voor injectie in het oog)
Vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) is een natuurlijk voorkomend eiwit in het lichaam. De normale functie van dit eiwit in een gezond organisme is de vorming van nieuwe bloedvaten op gang te brengen (angiogenese) die de groei van weefsels en organen in het lichaam steunen. Het eiwit wordt ook geassocieerd met de groei van abnormale bloedvaten in het oog, die abnormaal verhoogde permeabiliteit vertonen, wat weer leidt tot oedeem.

Afliberceptoplossing voor injectie is een recombinant fusie-eiwit bestaande uit delen van extracellulaire domeinen van humane VEGF-receptor 1 en 2 gefuseerd met het Fc-gedeelte van humane IgG1. De oplossing wordt geformuleerd als een iso-osmotische oplossing voor intravitreale toediening. Aflibercept werkt als oplosbare lokreceptor die VEGF-A en placentale groeifactor (PlGF) bindt, en daardoor de binding en activering van hun verwante VEGF-receptoren kan verhinderen.

Bayer en Regeneron Pharmaceuticals, Inc. werken samen aan de wereldwijde ontwikkeling van EYLEA®.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen