Gebruik Epic applicaties Haiku en Canto populair bij artsen Spaarne Gasthuis

0
2069

Makkelijk en veilig op de smartphone of tablet patiëntendossiers inzien. Thuis of tijdens de visite aan patiënten die liggen op de kliniek.
Het Spaarne Gasthuis was vorig jaar één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat Canto voor de tablet en Haiku voor de smartphone in gebruik nam. Beide applicaties zijn speciaal bedoeld voor medisch specialisten en arts assistenten om op een beveiligde manier patiëntgegevens in te zien. Omdat er direct vanaf de server wordt gewerkt, worden er geen gegevens opgeslagen op de telefoon of tablet.

In veel ziekenhuizen wisselen artsen informatie over patiënten uit via WhatsApp. Foto’s van aandoeningen worden gedeeld, om collega’s binnen het ziekenhuis advies te vragen. Het probleem van WhatsApp is dat de verzending niet beveiligd is. Foto’s worden tussen de privécollectie van de gebruiker opgeslagen en kunnen daarmee ook toegankelijk worden voor andere geïnstalleerde apps. Ook zijn foto’s soms niet zo anoniem als ze lijken. Ze zijn voorzien van metadata, waaruit blijkt op welke locatie en op welk tijdstip de foto gemaakt is. Herleidbaar naar de zorginstelling én naar de patiënt. Als artsen persoonlijke patiëntgegevens met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren.

Dubbele beveiliging op digitaal patiëntendossier
De applicaties Canto en Haiku maken beiden onderdeel uit van het elektronisch patiëntendossier Epic. Iedere arts kan door middel van deze speciale app met de smartphone of tablet verbinding maken met het ziekenhuis. Er wordt alleen toegang tot de gegevens verleend wanneer het unieke nummer van de telefoon  en tablet wordt herkend. Daarna moet de arts een gebruikersnaam en wachtwoord invullen; een dubbele beveiliging om de gegevens in te zien. Ook door de arts gemaakte foto’s kunnen in het dossier worden geupload, zodat deze ook beschikbaar zijn voor andere – bij de behandeling betrokken – zorgverleners.

Veilig en tijdsbesparend
Intussen maken ruim 100 specialisten van het Spaarne Gasthuis gebruik van Haiku en/of Canto. Quirujn Eijsbouts, chirurg, is blij met de mogelijkheden: “Ik vind het een erg handige service. Vooral omdat ik mij thuis ’s avonds al kan voorbereiden op het operatieprogramma of spreekuur van de volgende dag of voor het voeren van overleg met een collega over een bepaalde patiënt in een beveiligde omgeving.” Marieke Merelle, kinderarts in het Spaarne Gasthuis kan ook niet meer zonder: “Het gebruik van de app scheelt me zeker 10 minuten. Ik hoef namelijk niet steeds mijn computer opnieuw op te starten. Het is dus niet alleen veiliger voor onze patiënten, maar ook tijdsbesparend.”

Vorig artikelJonge mantelzorgers zijn (te) vroeg oud
Volgend artikel‘Schippers moet Belgische ‘pillenroute’ sluiten’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.