EenVandaag in teken van euthanasie bij wilsonbekwame patiënten

Array

Moet een patiënt die diep dement is euthanasie kunnen krijgen? Een duivels dilemma. EenVandaag, het actualiteitenprogramma van AVROTROS, staat morgen volledig in teken van dit actuele vraagstuk. Het programma spreekt met huisartsen en familieleden van dementerenden. Minister Schippers van Volksgezondheid geeft commentaar en Mariëlle Koekenbier presenteert de uitslagen van het EenVandaag Opiniepanel. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso (vereniging voor specialisten in de ouderengeneeskunde), is live te gast in de studio.

De wet maakt het mogelijk voor patiënten met ernstige dementie om euthanasie te plegen, mits de patiënt een schriftelijke wilsverklaring heeft en ondraaglijk lijdt. Toch wil geen arts het doen, omdat een patiënt die diep dement is niet meer helder kan communiceren. Na een jarenlange discussie is er nu een zogenoemde handreiking die de euthanasieregels bij dementerenden moet verduidelijken. EenVandaag spreekt met huisartsen en vraagt of ze nu eerder bereid zijn mee te werken aan euthanasie bij wilsonbekwamen.

EenVandaag houdt een peiling onder 540 huisartsen én 33.000 leden van het Opiniepanel. Wat vinden zij van de nieuwe handreiking voor euthanasie bij vergevorderde dementie. Zijn artsen bereid om mee te werken aan een euthanasieverzoek van een dementerende volgens de nieuwe handreiking?

EenVandaag, vrijdag 26 februari om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen