Einde ’tirannieke’ leiding Europees octrooibureau lijkt nabij

De dagen van de omstreden president van de Europese Octrooi Organisatie, Benoît Battistelli, lijken geteld.
Medewerkers klagen al langer dat Battistelli zich als een tiran en een zonnekoning gedraagt. Maar nu keren voor het eerst ook de lidstaten zich tegen de Fransman, zo meldt de Volkskrant.

De Europese Octrooi Organisatie (EOO) geeft patenten af voor alle denkbare uitvindingen, van geneesmiddel tot computerchip. In Rijswijk staat een van de vijf kantoren, waar 2.700 personen werken. De 38 deelnemende landen fungeren als opdrachtgevers en toezichthouders van de EOO.

Zij steunden tot nog toe steeds het bewind van de in 2010 aangetreden president Battistelli. Die is omstreden bij het personeel, omdat hij op eigen houtje allerlei arbeidsvoorwaarden verslechterde en zware represailles instelde tegen vakbondsvertegenwoordigers die zich kritisch uitlaten.

Inmiddels zijn op het hoofdkantoor in München twee vakbondsbestuurders ontslagen. In Rijswijk zitten twee vakbondsvertegenwoordigers ziek thuis nadat zij werden onderworpen aan volgens hen intimiderende integriteitsonderzoeken. Collega’s richtten afgelopen maand een ‘broodfonds’ op om een van hen van inkomsten te voorzien, nu het management zijn salaris heeft opgeschort.

De top van de EOO noemt het puur toeval dat de gestrafte medewerkers allemaal vakbondsmensen zijn. De lidstaten lieten Battistelli tot nog toe zijn gang gaan. Nu is de maat vol, blijkt uit een brief van Jesper Kongstad, de Deense voorzitter van de Administrative Council, een soort raad van toezicht waarin de 38 deelnemende EOO-landen zijn vertegenwoordigd.

Kongstad verzoekt Battistelli alle disciplinaire maatregelen tegen leden van de vakbond te laten onderzoeken door een onafhankelijke externe commissie. De ontslagen en andere strafmaatregelen moeten worden opgeschort tot de uitslag van dit onderzoek bekend is.

De draai van Kongstad is opmerkelijk, omdat hij werd beschouwd als een van de ‘vriendjes’ van Battistelli. Hun persoonlijke connectie is er volgens vakbond Suepo mede de oorzaak van dat de conflicten binnen de organisatie zolang konden dooretteren.

Op de eerstvolgende vergadering van de Administrative Council op 16 maart, stemmen afgevaardigden van de 38 deelnemende landen officieel over de voorstellen van Kongstad. Battistelli voert nu een lobby bij de lidstaten om hen te bewegen het onafhankelijk onderzoek af te schieten. Volgens een brief van Battistelli is zijn organisatie ‘gezonder dan ooit’.

Het is niet erg aannemelijk dat de toezichthoudende landen tegen de voorstellen van hun eigen voorzitter Kongstad stemmen. Dan blijven er voor Battistelli twee smaken over: opstappen of alsnog zijn omstreden maatregelen laten onderzoeken door een onafhankelijke commissie. ‘Het is niet zozeer de vraag of Battistelli vertrekt, maar hoeveel miljoen hij meekrijgt’, concludeert advocate Liesbeth Zegveld van vakbond Suepo.

Zij boekte vorig jaar succes bij het Gerechtshof Den Haag, dat concludeerde dat de EOO mensenrechten schendt omdat zij het werk van de vakbond belemmert. Een bijzondere uitspraak, omdat de EOO als internationale organisatie juridische immuniteit geniet. Het hof oordeelde echter dat mensenrechten in dit geval zwaarder wegen dan die juridische onschendbaarheid. De EOO legde de uitspraak niettemin naast zich neer en kreeg daarin bijval van de Nederlandse regering. Op dit moment ligt de zaak bij de Hoge Raad.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen