‘Schippers moet Belgische ‘pillenroute’ sluiten’

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat minister Schippers de illegale handel in slaap- en kalmeringsmiddelen via België aan gaat pakken.Uit een uitzending van Brandpunt (KRO-NCRV) blijkt volgens Skipr hoe eenvoudig het is om in Belgie buiten de huisarts aan slaapmedicijnen te komen.

Naar schatting worden ze door een miljoen Nederlanders gebruikt en zijn er 150.000 verslaafd aan. VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte vindt het zeer verontrustend dat er zoveel Nederlanders verslaafd zijn aan de middelen en dat deze makkelijk verkrijgbaar zijn.

Normaal gesproken worden slaap- en kalmeringsmiddelen slechts voor enkele weken voorgeschreven. In de praktijk bouwen niet alle patiënten het gebruik af, waardoor ze verslaafd raken.

Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Arno Rutte (VVD) willen dat minister Schippers met haar Belgische collega gaat proberen om deze zogenoemde ‘België-route’ te sluiten. Ook zou de internet- en straathandel moeten worden aangepakt.

De VVD wil dat de IGZ onderzoekt hoe huisartsen voorschrijven en waarom sommige patiënten niet worden geholpen bij het afbouwen of afkicken van de slaappillen. Volgens de regels van de NHG zijn huisartsen daartoe verplicht.

Brandpunt-verslaggever Aart Zeeman liet zien hoe hij met hetzelfde vervalst recept bij drie verschillende Belgische apotheker slaappillen meekreeg. Ook wist hij een zwaar slaapmiddel via internet te bestellen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen