Erasmus MC Aesthetics schoolt dermatologen in cosmetiek

Opleiding en onderzoek naar cosmetische behandelingen moet kwaliteit op termijn verder verbeteren
De afdeling Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam slaat een nieuwe weg in. Als eerste dermatologische afdeling van een academisch ziekenhuis in Nederland gaat ze dermatologen in opleiding scholen in cosmetische behandelingen. Ook biedt ze dermato-cosmetische behandelingen aan.

Cosmetiek heeft raakvlakken met de dermatologie aangezien de meeste ingrepen nauw verband houden met de huid. Het is een vakgebied dat zich continu ontwikkelt. Kennis van de meest recente behandelingen maar ook van de mogelijke complicaties zijn van belang. Dermatologen zijn bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van deze behandelingen. Zij zijn ten slotte gespecialiseerd in de huid.

Tot nu toe is de cosmetiek echter geen duidelijk onderdeel geweest van de opleiding tot dermatoloog. Met Erasmus MC Aesthetics zal hierin verandering komen. Het opleidings- en kenniscentrum zal artsen in opleiding tot dermatoloog opleiden in dit vakgebied. Voor dermatologen die reeds een eigen praktijk voeren in een ziekenhuis of privékliniek is er de mogelijkheid om bij Erasmus MC Aesthetics nascholing te krijgen. Voorts doet Erasmus MC Aesthetics onderzoek naar de technieken die worden gebruikt bij behandelingen in de cosmetische dermatologie en naar huidveroudering in het algemeen.

Cosmetische geneeskunde is een jong aandachtsgebied. De behandelingen zijn evenwel niet meer weg te denken uit de maatschappij. Wetenschappelijk onderzoek naar dergelijke ingrepen en de complicaties ervan, is echter nauwelijks voor handen. Erasmus MC Aesthetics heeft een complicatiespreekuur, waar patiënten komen bij wie een ingreep niet goed heeft uitgepakt. De onderzoekers willen bijwerkingen en neveneffecten van ingrepen op celniveau bestuderen.

Botox (botuline toxine A) wordt bijvoorbeeld al twintig jaar toegepast om rimpels minder zichtbaar te maken. Het zorgt ervoor dat mimiekspieren minder krachtig kunnen samentrekken. Fillers zijn bedoeld om volume dat verloren gegaan is terug te geven aan de huid. De behandelingen worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot dermatoloog onder supervisie van onder anderen dr. Peter Velthuis.

Andere dermato-cosmetische behandelingen die reeds plaatsvinden op de afdeling Dermatologie zijn lipofilling (vulling van contourafwijkingen met eigen vet), behandelingen met diverse typen lasers (voor huidverjonging, littekens, bloedvatstructuren, tatoeages, pigmentafwijkingen en overbeharing), bovenooglidcorrecties en huidverbetering door middel van peelings en diverse apparaten.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen