Nieuwe vaccins alternatief voor antibiotica

Array

“Ontwikkel nieuwe vaccins en gebruik de vaccins die er al zijn.” Dat is de aanbeveling van onderzoeker Jim O’Neill aan de Britse premier David Cameron om de antibioticaresistentie het hoofd te bieden. Zo worden infecties voorkómen die anders met antibiotica behandeld moeten worden – gebruik dat onvermijdelijk geneesmiddelenresistentie in de hand werkt.

De Britse premier David Cameron heeft de Review on Antimicrobial Resistance (AMR) in het leven geroepen om hem te adviseren over de aanpak van antimicrobiële resistentie. In het laatste onderzoeksrapport van AMR pleit Jim O’Neill voor:

Breder gebruik van vaccins in de gezondheidszorg en de landbouw
Stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe vaccins (onderzoek dat kostbaar is en vaak meer dan 10 jaar duurt)
Gezonde afzetmarkt voor deze innovatieve vaccins, door maatwerk in registratie en het delen van de ontwikkelrisico’s, zoals AMR ook heeft voorgesteld voor antibiotica en diagnostica.

Vaccins inzetten
Omdat bestaande antibiotica minder effectief worden, moeten deze volgens O’Neill niet alleen nog meer verantwoord worden ingezet, maar moet ook gezocht worden naar alternatieve behandelingen zoals nieuwe antibiotica en vaccins.

Vaccins voorkomen infecties en verminderen daarmee de behoefte aan antibioticagebruik. Dit geldt voor vaccins die bacteriële infecties voorkomen. Maar ook voor vaccins die virale infecties voorkomen, zoals griep. Griep zelf wordt weliswaar niet behandeld met antibiotica, maar de directe gevolgen ervan vaak wel.

Pneumokokken vaccin
Een goed voorbeeld van een vaccin dat het gebruik van antibiotica zou kunnen beperken is het pneumokokken conjugaat vaccin. De World Health Organization (WHO) schat dat door Streptococcus pneumoniae wereldwijd per jaar meer dan 800.000 kinderen jonger dan vijf jaar overlijden. Sterfgevallen die grotendeels voorkomen kunnen worden door universele, wereldwijde dekking met het pneumokokken conjugaat vaccin. Volgens een schatting in The Lancet zou deze wereldwijde dekking het antibioticagebruik door kinderen jonger dan vijf met 11,4 miljoen dagen verminderen. Zonder vaccin moeten deze kinderen anders worden behandeld voor longontsteking.

Correlatie antibiotica en weerstand
Er is een correlatie tussen het gebruik van antibiotica en weerstand. Daarom heeft het aanzienlijk beperken van antibiotica een grote impact op de weerstand van kinderen. De situatie is vergelijkbaar voor diarree, een belangrijke oorzaak van kindersterfte in ontwikkelingslanden en eveneens verantwoordelijk voor het gebruik van antibiotica. Dit kan verminderd worden door een ruimer gebruik van het rotavirus vaccin.

Resistente tuberculose
De ontwikkeling van vaccins is risicovol met een hoge kans op mislukking. Bovendien neemt de ontwikkeling vaak 10 of meer jaar in beslag. Dat betekent een lange weg voordat ze op de markt komen. Dat geldt ook voor tuberculose (TB) en het groeiende probleem van multidrug resistente tuberculose. De WHO en andere partijen hebben gewaarschuwd dat het uitroeien van TB niet kan worden bereikt zonder nieuwe medicijnen, betere diagnostiek en betere vaccins. Maar, een nieuw vaccin zal nog lang op zich laten wachten en de financiering voor het tbc-vaccin onderzoek en ontwikkeling is in de afgelopen jaren bovendien afgenomen.

Vaccins in de landbouw
Vaccins hebben de potentie om het gebruik van antibiotica in de landbouw fors te verminderen. Vaccins spelen al een belangrijke rol in het voorkomen van ziekten bij landbouwhuisdieren en in de aquacultuur. Ze zijn echter een nog grotere rol gaan spelen door de stijgende druk om het gebruik van antibiotica te verbeteren. Vaccins en andere alternatieve benaderingen om de afhankelijkheid van antibiotica in de voedselproductie te verminderen, moeten volgens O’Neill dringend worden onderzocht.

Meer informatie
Bron: Sanofi/Persbericht AMR Review, 11 februari 2016 – Jim O’Neill calls for wider use of vaccines and alternative approaches to tackle drug-resistant infections
Onderzoeksrapport AMR Review, 11 februari 2016 – Review op antimicrobiële resistentie (AMR)
Toespraak: Minister Schippers (VWS) tijdens AMR-conferentie, 10 februari 2016, met aandacht voor de gevolgen van resistente tuberculose.
Publicatie Kennislink, 9 februari 2016 – ‘Onschuldig’ mazelenvirus brengt je afweer om zeep
Reactie Vaccines Europe, 11 februari 2016
Infographic over Vaccins in Europa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen