Medische thermografie geen betrouwbaar alternatief mammografie

Array

Veel vrouwen vinden een mammogram een pijnlijke ervaring. Maar om borsten betrouwbaar te kunnen controleren op afwijkingen is een röntgenfoto, tot nu toe, nog de beste wetenschappelijk bewezen methode. Is medische thermografie een betrouwbaar alternatief? Die vraag werd gisteren behandeld in de uitzending van AVROTROS Radar.

Volgens het RIVM Thermografie kan niet worden gebruikt als screeningsmethode in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Bij thermografie worden temperatuurverschillen in het huidoppervlak gemeten met behulp van een infrarood camera. Tumoren liggen dieper in het borstweefsel. Door de oppervlakkige werking van thermografie is deze methode niet gevoelig genoeg om de tumoren op de sporen, zeker niet in een vroeg stadium.

Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken.

Hoe werkt thermografie?
Een medisch thermograaf maakt een scan van de borsten met behulp van een infraroodcamera. Hiermee worden temperatuurverschillen in de huid tot op een honderdste graad vastgelegd. Volgens thermografen zijn ontstekingen, cystes en tumoren goed te onderscheiden omdat deze een ander warmtepatroon hebben. Omdat thermografie vooral preventief werkt, zou je tot zes jaar éérder een afwijking in de borsten kunnen detecteren dan met een traditionele mammografie.
Bovendien menen medisch thermografen dat röntgenstralen van een mammogram ook borstkanker kunnen veroorzaken. Volgens de thermografen wordt thermografie door de reguliere gezondheidszorg niet serieus genomen omdat er een grote industrie achter zit waar veel geld mee gemoeid is.

‘Geen enkel wetenschappelijk bewijs’
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat verantwoordelijk is voor het bevolkingsonderzoek borstkanker zegt dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat thermografie werkt. Sinds de jaren negentig roept het RIVM vrouwen tussen de 50 en 75 jaar op vrijwillig om de twee jaar een mammogram te laten maken.

Een thermografie is geen vervanging voor een mammografie. Het zou eventueel in incidentele gevallen mammografie kunnen aanvullen bij het vinden van verdachte aanwijzingen. Mammografie en thermografie zijn twee verschillende methoden die ook verschillende informatie geven. Zo worden tumoren en andere verdachte afwijkingen, zoals verkalkingen, niet direct weergegeven bij thermografie. Informatie hierover staat ook op de website van KWF en Borstkanker Vereniging Nederland.

Thermografie wordt ook niet vergoed door de verzekeringsmaatschappijen. Ook niet in het kader van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het onderzoek komen voor eigen rekening. In het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt alleen gebruik gemaakt van de beste methode om te screenen op borstkanker. Dit is erg belangrijk omdat het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden aan een doelgroep ‘gezonde’ vrouwen. We willen zo veel mogelijk onnodige ongerustheid voorkomen. Tot op dit moment is mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014). Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar andere methoden. Bijvoorbeeld naar mogelijk minder pijnlijke manieren om borstkanker te ontdekken. Als de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, zullen we dit via de website laten weten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen