Op maat gemaakte, betaalbare implantaten met nieuwe hybride 3d-printtechnologie

Array

Acht Europese bedrijven en onderzoeksinstituten bundelen hun krachten in het onderzoeks- en innovatieproject ‘FAST’ (Functionally graded Additive Manufacturing (AM) Scaffolds by hybrid manufacturing) dat door de EU wordt gefinancierd. Het project wil een nieuwe 3d-printtechnologie beschikbaar maken voor het vervaardigen van op maat gemaakte implantaten tegen een betaalbare prijs. Aan de hand van patiënt-specifieke implantaten kan een operatie beter voorbereid worden, de operatieduur worden verkort en de levensduur van het implantaat worden vergroot.  MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine van de Universiteit Maastricht coördineert het project.

Lorenzo Morini, hoogleraar Biofrabication for Regenerative Medicine aan de Universiteit Maastricht: “We ontwikkelen een techniek gebaseerd op  ‘Additive Manufacturing’.  Hiermee kan voor iedere patiënt een op maat gemaakte chirurgisch en prothetische instrumenten, chirurgische implantaten en ‘scaffolds’ (bouwsteigers) voor de regeneratie van weefsels worden geproduceerd.”

De productie van ‘scaffolds’ voor de regeneratie van weefsels is een van de voornaamste gebieden waarop ‘Design for Function’ (‘Ontwerp met oog op Functie’), een belangrijk kenmerk van ‘Additive Manufacturing’ , de doorslag geeft ten opzichte van de andere productietechnieken. In het productieproces kunnen alle benodigde ‘functies’ worden opgenomen zoals vorm, poreusheid, mechanische stabiliteit en biochemische eigenschappen zoals controle van de celgroei of antibiotische werking. Het  doel van het FAST-project is een kosteneffectieve technologie te ontwikkelen waarbij al deze functies worden samengevoegd tot één proces dat zelfs gradiënten kan maken in de massa of de oppervlakte van de afzonderlijke ‘scaffolds’.  Het is niet alleen mogelijk om op maat gemaakte vormen te produceren, maar ook om massa- en oppervlaktekenmerken van het materiaal af te stemmen op de specifieke behoeften van de individuele patiënt. In de praktijk zal dit zich vertalen in een betere weefselingroei en verbeterde regeneratie-eigenschappen in combinatie met een hogere structurele stabiliteit van de implantaten. Bovendien zal het opnemen van het juiste vulmateriaal met bioactieve eigenschappen in het ‘scaffold’materiaal  de kans op postoperatieve infecties verkleinen. Kortom: het comfort voor patiënten worden vergroot tegen een betaalbare prijs, een verbetering voor zowel de patiënt als de gezondheidszorg. De ontwikkelingen binnen het project zullen worden gedemonstreerd aan de hand van een kleine proefproductie van ‘scaffolds’ voor botregeneratie die  worden getest in een in vivo pilotonderzoek.

Het FAST-project is gestart op 1 december 2015 en heeft een looptijd van 4 jaar. Het budget bedraagt 4,9 miljoen euro en wordt verstrekt door de Europese Unie vanuit de Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.

FAST-projectpartners:

  • Abalonyx AS,  Noorwegen
  • Fraunhofer Institute for Surface Engineering and Thin Films  IST, Duitsland
  • Fundacion Tecnalia Research & Innovation, Spanje
  • GeSIM Gesellschaft für Silizium-Mikrosysteme mbH, Duitsland
  • MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine- Maastricht University, Nederland
  • Nadir SRL, Italië
  • PolyVation  BV, Nederland
  • Prolabin & Tefarm SRL, Italie
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen