De fantastische scheve toren van Pisa door Marc de Hond 6+

Cover boek Marc de Hond
Stan is anders dan de andere kinderen. Dat vindt hij soms best een beetje moeilijk. Hij schaamt zich voor zijn handicap. (fragment uit De fantastische scheve toren van Pisa)
Ontroerend, confronterend en juist heel positief! Het eerste kinderboek van Marc de Hond gaat over een jongen, die niet kan accepteren dat hij in een rolstoel zit. Een bijzonder persoonlijk onderwerp, aangezien Marc zelf pas na vele jaren zijn handicap leerde accepteren. In zijn laatste theatervoorstelling gebruikt Marc de Hond de toren van Pisa als metafoor voor zijn eigen handicap. Hij kreeg hierover zoveel positieve reacties van ouders die een kind in een rolstoel hadden, dat hij besloot er een kinderboek over te schrijven. Inmiddels ziet hij het als zijn missie dit verhaal mee te geven aan elk gehandicapt kind.

Het boek gaat over de 8-jarige Stan, die niet buiten meevoetbalt met de rest van de klas, omdat hij in een rolstoel zit. Door zijn handicap is hij anders dan andere kinderen. Hij schaamt zich. Op vakantie nemen zijn ouders hem mee naar de scheve toren van Pisa. Daar vertelt een gids dat bij de bouw van de toren iedereen schrok toen deze scheef bleek te staan; hij was mislukt. Maar wat gebeurde er toen? Iedereen wilde juist deze toren zien omdat hij anders was dan andere torens. Pisa werd rijk door het toerisme, wat een geluk dat de toren scheef stond! Voor het eerst begrijpt Stan dat het ook heel bijzonder kan zijn om anders te zijn. Vanaf dat moment is hij trots op zichzelf. En speelt hij mee met zijn klasgenootjes, mede door zijn rolstoel blijkt hij de beste keeper te zijn die ze ooit hebben gehad.

De toren van Pisa speelt voor Marc de Hond zelf ook een belangrijke rol in de acceptatie van zijn handicap. Voor zijn eerste theaterprogramma Scherven brengen geluk ging hij op vakantie naar Pisa. Daar realiseerde hij zich dat de toren oorspronkelijk bedoeld was als rechte toren, en dat de scheefstand in eerste instantie een ongelukje was. Dankzij deze imperfectie is de toren beroemder geworden dan de bouwers ooit hebben durven dromen. Hij zag een parallel met zijn eigen verhaal en vertelde hierover in zijn show, waarin hij tevens het 12,5-jarig jubileum ‘viert’ van zijn handicap. Op dit stuk uit zijn voorstelling krijgt hij de meeste reactie’s, omdat het veel indruk op mensen maakt.

Marc de Hond (1977) is schrijver, presentator en theatermaker. Voorheen was hij radio-dj bij 3FM, internetondernemer en speelde als rolstoelbasketballer in het Nederlands Team. In 2002 liep hij een dwarslaesie op, nadat er iets misging bij een ingreep. Het maakte dat Marc op 25-jarige leeftijd van de één op de andere dag niet meer kon lopen en afhankelijk werd van een rolstoel. Daarover schreef hij in 2008 het aangrijpende boek KRACHT. In 2015 debuteert hij in het theater met zijn eerste solovoorstelling Scherven Brengen Geluk waarin hij op feestelijke wijze het jubileum van zijn handicap viert. In 2017 keert Marc terug in de theaters met zijn nieuwe voorstelling Wie bang is krijgt ook klappen.

Illustrator Juliette de Wit (Amsterdam, 1958) studeerde aan de Rietveld Academie. Inmiddels illustreerde zij zo’n 400 boeken, waarvan uit de kinderreeks Spekkie en Sproet het meest bekend is. Bij volwassenen werd zij bekend door het boek Duik in je weeën! Daarnaast geeft ze workshops en lezingen.

 

De fantastische scheve toren van Pisa verschijnt bij Uitgeverij Nanda. Deze werd in 2010 opgericht door schrijfster Nanda Roep en cabaretier Silvester. De projecten kenmerken zich door een multimediaal karakter.

 

Technische gegevens De fantastische scheve toren van Pisa:

Uitvoering:         (ingenaaid) gebonden, 32 blz

ISBN:                  9789 94 90983 44 4

Prijs:                  € 12,50

 

Marc de Hond is beschikbaar voor interviews

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen