Regionale campagne voor werven meer burgerhulpverleners officieel gestart

Gisteren vond in De Yp, de meldkamer van de regio Haaglanden, de officiële aftrap plaats van de regionale campagne om in totaal 4000 burgerhulpverleners te werven die in geval van een hartstilstand een buurtbewoner direct kunnen helpen. De campagne is een initiatief van GGD Haaglanden, de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, RAV Haaglanden en het Rode Kruis. Doelstelling is om extra burgerhulpverleners te werven om zo eind mei minimaal 4000 burgerhulpverleners in de regio te behalen en wellicht zelfs meer.

Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving. Het aantal burgerhulpverleners moet op een aantal plaatsen in de regio nog groeien om slachtoffers overal op tijd te kunnen reanimeren.

Hulpdiensten zijn vaak snel ter plaatse, maar zij kunnen niet overal in de regio binnen de eerste cruciale zes minuten aanwezig zijn om te starten met reanimatie. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en Ton van Dijk, directeur van GGD Haaglanden benadrukten dat mensenlevens worden gered als er voldoende regionale burgerhulpverleners zijn. Burgemeester Francisca Ravestein, burgemeester van Pijnacker-Nootdorp gaf het officiële startsein voor de campagne die tot en met mei loopt.

Positief effect op andere steden
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting is blij met de samenwerking: “Ik hoop dat deze samenwerking binnen de gemeente een positief effect heeft op andere grote steden. Door de inzet van burgerhulpverleners bij reanimatie ontstaat een zeer sterke keten. Daarmee kunnen we meer levens redden. Uit onderzoek weten we dat de meerderheid van deze overlevers een goede kwaliteit van leven behoudt.”

Volgens Ton van Dijk, directeur GGD Haaglanden, zijn veel opgeleide professionals, evenals zorgprofessionals in de gezondheidszorg, onbekend met de mogelijkheid om zich te laten registreren als burgerhulpverlener. “Ik weet dat zij zich graag hadden ingezet als ze hadden geweten dat vlak in de buurt iemand een hartstilstand had.“

Fotobijschrift
Foto 1: V.l.n.r. Jeroen Blok, Thomas Eckhardt, Bouke van der Heide, Anouschka de Puy, Coen Mol, Sandra van Zijl, Ella Huizer, Francisca Ravestein (burgermeester Pijnacker-Nootdorp), Laila Labari, Floris Italianer (directeur Hartstichting), Kirby Seijdel, Hans Barendse en Wilco van der Hee.

Foto 2: Ella Huizer en Francisca Ravestein
reani2Foto 3: Thomas Eckhardt en Floris Italianer
reani3

 

 

 

 

Bron: GGD Haaglanden/Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen