UT gaat samenwerken met Franse topinstituten IRCAD en IHU

De Universiteit Twente en de twee Franse topinstituten IRCAD en IHU gaan samenwerken op het gebied van onderwijs en onderzoek. Tijdens een kick-off bijeenkomst werd vandaag de ondertekening van het samenwerkingsovereenkomst gevierd. Dit in bijzijn van bestuurders van alle partijen.

Het IHU-Strasbourg werd opgericht om de chirurgie van de toekomst te ontwikkelen en bevorderen – chirurgie die door technologie wordt ondersteund en op beeldtechnologie is gebaseerd, en zich richt op minder invasieve methoden voor kosteneffectieve zorg. In de afgelopen 20 jaar heeft er een langzame verschuiving plaatsgevonden van open chirurgie naar minder invasieve, patiëntvriendelijker therapeutische alternatieven. Dit heeft geresulteerd in een betere kwaliteit van leven voor de patiënt en heeft de gezondheidszorg geld bespaard.

Een nauwere samenwerking tussen technici en geneeskundigen is daarbij van essentieel belang. Innovatieve en ondernemende professionals uit beide disciplines hebben baat bij netwerken en opleidingsmogelijkheden die bijdragen tot effectieve en gerichte communicatie aan het begin van hun loopbaan. Met dit doel voor ogen zijn IRCAD en IHU in Straatsburg, Frankrijk, een samenwerkingsverband aangegaan met de Universiteit Twente. Twente’s innovatieve programma in Technische Geneeskunde heeft geleid tot de lancering van een geheel nieuwe discipline op het gebied van gezondheidszorg, die een brug slaat tussen de wereld van de geneeskunde en de wereld van de techniek.

Krachten bundelen
De drie instellingen besloten hun krachten op het gebied van onderwijs en onderzoek te bundelen, met als gemeenschappelijk doel de patiëntenzorg te verbeteren door technologische innovaties te integreren in de geneeskunde. Daarvoor moeten de barrières tussen deze, vanouds gescheiden, disciplines worden afgebroken. Het idee is een plek te creëren waar jonge visionairs en toekomstige leiders ideeën kunnen uitwisselen, een netwerk te verschaffen dat hen helpt groeien, en praktische hulpmiddelen te bieden om echte problemen op te lossen. Op het niveau van het onderwijs wil het samenwerkingsverband door middel van uitwisselingprogramma’s voor studenten en gezamenlijke seminars een klimaat scheppen waarin ideeën vrij kunnen worden geuit, waarin bestaande regels tegen het licht worden gehouden, en waarin studenten de mogelijkheid krijgen hun eigen carrièrepad vorm te geven, gevoed door de continue uitwisseling van ideeën door mensen die de vruchten willen plukken van het groepsproces.

Voortbouwend op hun uitmuntende staat van dienst op het gebied van innovatie gaan de drie partijen gezamenlijke onderzoekstrajecten opzetten op het vlak van beeldgeleide chirurgie en minimaal invasieve robotchirurgie. De verwachting is dat er levensvatbare en innovatieve ideeën zullen voortvloeien uit deze alliantie, die waarschijnlijk voor een aanzienlijke overdracht van technologische kennis zullen zorgen en als voorbeeld zullen dienen voor toekomstige interdisciplinaire Medtech-onderwijsprogramma’s.

Volgens Professor Silvana Perretta, chirurg en directeur internetonderwijs van het IRCAD-IHU is het ontwikkelen van een rendabel curriculum op het gebied van gezondheidszorgvernieuwing niet iets wat je eventjes doet. “Het moet worden beheerd, gemeten en goed worden uitgevoerd, maar ook voor enthousiasme zorgen, kennis verspreiden en een gezamenlijke droom uitdragen. De drie partijen vullen elkaar goed aan en vormen een uniek internationaal gezelschap van technische en klinische deskundigen dat de cultuur van innovatie belichaamt en uitdraagt.” Professor Maarten IJzerman, de vice-decaan van de faculteit Gezondheid en Biomedische Technologie aan Universiteit Twente, is het hiermee eens. “Wij zijn zeer verheugd over de samenwerking met IRCAD/IHU. Het is een instituut dat zonder twijfel tot de internationale top behoort op het gebied van training en innovatie van minimaal invasieve chirurgie. Men beschikt er over een zeer sterk internationaal netwerk en prachtige faciliteiten. Dit biedt interessante mogelijkheden voor onze eigen studenten, maar we zien ook tal van kansen voor gezamenlijke onderzoeksprojecten. Als wij de kennis en expertise van de UT op het technisch-medisch domein goed weten te combineren met die van IRCAD/IHU dan verwacht ik veel nieuwe initiatieven met een sterke internationale uitstraling.”

IRCAD & IHU
IRCAD richt zich op de ontwikkeling van minimaal invasieve therapieën voor aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Naast dat ze aan veel innovatieve technieken werken, zijn chirurgische teams ook actief op het gebied van informatica, robotica en beeldtechnologie om nieuwe diagnose- en behandelmethoden te ontwikkelen waarbij de belangen van de patiënt op de eerste plaats komen. Sinds de oprichting in 1992 heeft het instituut tevens centra geopend in Brazilië en Taiwan. Gezamenlijk trainen de 800 internationale deskundigen elk jaar 4300 chirurgen in het gebruik van nieuwe minimaal invasieve chirurgische technieken.

IHU is het instituut voor beeldgeleide chirurgie. Het is een uniek medisch en chirurgisch instituut dat fungeert als een centrum voor behandeling, onderzoek en opleiding op het gebied van minimaal invasieve chirurgische technieken. Daartoe combineert het de meest geavanceerde minimaal invasieve methoden met de nieuwste medische beeldtechnologie.

De gerenommeerde chirurg Professor Jacques Marescaux was de grondlegger van beide Franse instituten. Hij werd wereldberoemd in 2001 toen hij de galblaas van een patiënt in Straatsburg verwijderde met een vanuit New York aangestuurde robot.

Universiteit Twente
Universiteit Twente is een jonge en ondernemende universiteit. Gezamenlijk werken de 3300 wetenschappers en professionals aan baanbrekend onderzoek en maatschappelijk relevante innovaties, en verzorgen zij inspirerend onderwijs voor meer dan 9000 studenten. Het Twentse onderzoeksinstituut MIRA combineert fundamenteel en toegepast onderzoek met de klinische praktijk. Dit unieke wetenschappelijke pad bevordert een succesvolle toepassing van fundamentele concepten en stelt de gezondheidszorg in staat snel nieuwe behandelingen te introduceren. MIRA werkt nauw samen met ziekenhuizen, het bedrijfsleven en overheidsinstanties, met als doel haar leidende positie in Europa te waarborgen.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen