Integrated Care; het Europese antwoord op veranderende gezondheidszorg

Array

VitalHealth ingezet in België, Duitsland en Zweden voor ketenzorg. /
Het European Institute of Innovation & Technology (EIT Health) is vastbesloten om op Europese schaal een eenduidige oplossing te geven voor de veranderende gezondheidszorg. Sinds 1 januari jl. is er een consortium van Europese partners, met onder andere VitalHealth Software. Samen wordt er gebouwd aan het project KISS2.0. Dit unieke project focust op de ontwikkeling van efficiënte ICT voor een nieuwe stijl van zorgverlening. Het consortium voorziet in een generieke en schaalbare oplossing die kan worden ingezet in heel Europa. Belangrijk daarbij zijn de configuratie mogelijkheden voor lokale omstandigheden. De internationale ervaring van VitalHealth en de generieke onderliggende modelgedreven technologie helpt om Integrated Care verdergaand te implementeren in Europa.

De toename van chronische aandoeningen en multi-morbiditeit binnen Europa, zet veel druk op de bekostiging van de gezondheidszorg. Om deze druk te kunnen ondervangen moet de huidige organisatie van de zorg drastisch worden aangepast naar een nieuwe stijl van zorg: Integrale Zorg, waarbij preventie en zelfmanagement door patiënten centraal staat.

Om de implementatie van efficiënte en financieel haalbare ketensystemen in Europa te versnellen heeft EIT Health het KISS2.0 project gelanceerd. Gedurende een periode van iets meer dan een jaar (januari 2016 tot en met februari 2017) zal het consortium haar krachten bundelen. VitalHealth Software zorgt in dit consortium voor de inbreng van technologie van Nederlandse bodem. Als toonaangevende internationale speler en marktleider in Nederland ziet VitalHealth mogelijkheden voor verdere opschaling binnen Europa.

Wij doen graag mee met dit strategische project, omdat het uitstekend past in onze internationale strategie. Het platform van VitalHealth biedt een uitstekende flexibele basis voor een ambitieus project als KISS2.0. Tegelijk verwachten we dat we er veel van gaan leren. We zien uit naar de samenwerking met de betrokken partijen bij het consortium. vertelt Laurens van der Tang, CEO bij VitalHealth Software.

Persoonlijke ketenzorg
Kern van het project is persoonsgerichte zorg die, rekening houdend met de lokale context, zal worden ingezet in Vlaanderen, Duitsland en Zweden. Gebruik van zelfmanagement speelt hierbij een belangrijke rol, onder meer door het gebruik van wearables.

Bedrijfsscenario en ketenzorg tool
Het project heeft als primair doel om waardevolle informatie aan te bieden aan beleidsmakers en zorgverzekeraars in de genoemde pilot regio’s op basis van de ervaring die wordt opgedaan. Verder wordt er ingezet op het ontwikkelen van eHealth technology die gebruikt kan worden binnen diverse vlakken. Zo wordt de technologie gebruikt voor de coördinatie van zorg, de preventie en vroeg-signalering van multi-morbiditeit en voor zelfmanagement van de patiënten. Aan het einde van het project wordt de technologie getest onder een populatie met Diabetes Type-2 patiënten in de pilot regio’s en wordt het systeem gereed gemaakt voor commercieel gebruik op Europese schaal.

Het Europese KISS2.0 consortium bestaat uit negen organisaties. Naast VitalHealth Software zijn onder andere Philips, iMinds, OptiMedis en Vilans betrokken. Het project is inmiddels zeer voorspoedig en met veel enthousiasme gestart.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen