Doen mensen zich vrijwillig pijn bij verveling?

Array

Doen mensen zichzelf vrijwillig pijn als ze zich vervelen of verdrietig zijn en waarom doen ze dit? Dat was de centrale vraag van onderzoeker Chantal Nederkoorn, Linda Vancleef en enkele collega’s. Het antwoord: mensen die zich vervelen doen zich vaker pijn dan mensen die verdrietig zijn. De verveelde mensen doen dit om saaie situaties en eentonigheid te doorbreken maar niet om een negatieve stemming te verminderen. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Psychiatry Research.

Nederkoorn en haar collega’s hebben 69 studenten (56 vrouwen, 13 mannen) getest die ze verdeeld hebben in drie willekeurige groepen. De eerste groep (de neutrale) keek 60 minuten naar een documentaire. De tweede groep (de verveelde) kreeg gedurende 1 uur 43x hetzelfde fragment te zien van de documentaire. De derde groep (de verdrietige) keek 60 minuten naar een sombere film. Tijdens het kijken konden de studenten vrijwillig elektrische stroomstoten aan zichzelf toedienen via een apparaat waaraan ze verbonden zaten via twee elektroden op de onderarm.

“Uit het onderzoek is gebleken dat de deelnemers van de verveelde groep zichzelf meer elektrische schokken hadden toegediend. Deze schokken hadden als functie de eentonigheid te doorbreken en niet hun negatieve stemming te verminderen. Daarnaast bleek dat deelnemers die een geschiedenis hadden van zelfverwonding zichzelf vaker schokken toedienden, maar alleen tijdens de saaie film.

De resultaten wijzen erop dat verveling een belangrijke drijfveer kan zijn voor zelf-verwondend gedrag”, aldus Chantal Nederkoorn. Dit is belangrijk om te weten voor de behandeling van mensen met zelf-verwondend gedrag. Maar daarnaast geeft dit ook aan dat eentonigheid een serieus probleem kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan eenzame opsluiting of afzondering in gevangenis of psychiatrie, waarbij zelf-verwonding inderdaad frequent voorkomt.

Chantal Nederkoorn werkt bij de Faculty of Psychology and Neuroscience / Sectie Eetstoornissen en Verslaving.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen