Fred Verzijlbergen: Overheid had al veel eerder verspreiding jodiumtabletten moeten uitbreiden

Array

Meer Nederlanders krijgen jodiumtabletten in huis. De tabletten moeten bescherming bieden bij een kernramp. De Nederlandse overheid verstrekt aan iedereen die binnen een straal van 100 km van een kerncentrale woont ook jodiumtabletten. Dat geldt voor gebieden rond de eigen kerncentrale van Borssele, maar ook voor de Belgische centrales in Doel en Tihange en de Duitse centrale in Emsland. (Voor de Belgische centrale in Mol geldt een afstand van 20 kilometer omdat dit geen volwaardige kerncentrale is.) Nu hebben alleen mensen de tabletten die in een straal van 10 tot 25 kilometer van een centrale wonen.
Vorig jaar werd de straal van 100 kilometer ingesteld, eerder was het 25 kilometer. Vorig jaar zijn er in Nederland miljoenen tabletten verspreid.
Minister Schultz schreef in juli 2015 in antwoord op Kamervragen: ‘In aanvulling op de landelijke voorraad jodiumtabletten is aan een aantal veiligheidsregio’s jodiumtabletten verstrekt om decentraal op te slaan of te predistribueren.

Bij een kernramp komt radioactief jodium in de lucht. Het jodium wordt opgenomen in het lichaam en komt uiteindelijk in de schildklier terecht. Dat vergroot de kans op schildklierkanker. Maar schone jodium, die in de pillen zit, helpt daar juist tegen. “Omdat het jodium uit het tablet dan naar de schildklier gaat, is er in de schildklier geen ruimte meer voor het vervuilde radioactieve jodium. De schildklier is dan al verzadigd”, vertelt Fred Verzijlbergen, gespecialiseerd in nucleaire geneeskunde.

“Als je de tabletten meteen inneemt na een ongeluk met nucleair materiaal ben je bijna helemaal beschermd tegen het schadelijke jodium. Als het langer dan vier uur duurt, wordt de bescherming gehalveerd”, legt Verzijlbergen uit.

“Het nut van de tabletten is bewezen toen de centrale in Tsjernobyl ontplofte. Er daalde ook jodiumdamp in Polen neer. Er zijn daar jodiumtabletten verspreidt. Uiteindelijk kregen in dit gebied niet meer mensen schildklierkanker dan normaal en in onbeschermde gebieden juist wel.” Of mensen boven de 40 ook een jodiumtablet moeten krijgen, is punt van discussie. De potentiële bijwerkingen van het tablet kunnen heftiger zijn dan de gevolgen van het radioactieve jodium.”

Bronnen
De Morgen, 15 januari 2016: Jambon: “Nog niets beslist over nucleair noodplan”
De Standaard, 15 januari 2016: Jodiumpillen voor heel het land
Archief
Minister Schultz in antwoord op Kamervragen, 3 juli 2015: Schriftelijke vragen van de leden Jan Vos (PvdA) en Van Tongeren (Groenlinks) over de sluiting van de kerncentrale Tihange. (pdf, 3 pag.)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen