Mammografische dichtheid kan verkleind worden door diabetesbehandeling #EBCC10

Array

EBCC10Mammografische dichtheid, een belangrijke risicofactor voor borstkanker, kan verkleind worden door diabetesbehandeling
Hoge borstdichtheid is een van de grootste risicofactoren voor borstkanker. Vrouwen met een borstdichtheid van meer dan 75% hebben vier tot zes keer meer kans op borstkanker dan vrouwen met een dichtheid van minder dan 25%. Uit Deens onderzoek blijkt nu dat een behandeling voor diabetes in de vorm van een aangepast dieet of orale medicatie, zoals metformine, de borstdichtheid verlaagt, terwijl insuline die dichtheid juist lijkt te verhogen.

Dr. Zorana Jovanovic Andersen van de University of Southern Denmark presenteert de resultaten van een studie onder 5644 vrouwen (van wie 4500 postmenopauzaal) die deelnamen aan de Danish Diet, Cancer and Health-studie (DCH) en die tussen 1993 en 2001 een mammografische screening ondergingen. Bij diabetische vrouwen die hun ziekte met pillen of een speciaal dieet onder controle hielden, werd vaker een lage borstdichtheid gezien, terwijl diabetische vrouwen die insuline spoten juist een verhoogde kans op gemengde of hoge borstdichtheid leken te hebben. Het is voor het eerst dat gegevens over diabetesbehandeling en insuline op deze manier zijn bestudeerd.

“Diabetes word geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker, maar het exacte mechanisme hiervan is nog onduidelijk. Eén van de karakteristieken van kankercellen is dat ze snel en ongecontroleerd kunnen groeien en niet gevoelig zijn voor de zogenoemde geprogrammeerde celdood die in niet-kankercellen optreedt. Daarom zijn groeifactoren cruciaal voor het ontwikkelen en  voortschrijden van kanker. We weten dat insuline een belangrijke groeifactor is voor alle lichaamsweefsels, en hoewel we niet precies weten hoe deze stof de ontwikkeling van kankercellen beïnvloedt, is het zeer aannemelijk dat hij de borstdichtheid doet toenemen”, aldus Dr. Andersen.

Hoewel insulinebehandeling dus geassocieerd wordt met een hogere borstdichtheid, wil dit nog niet zeggen dat de kans op borstkanker erdoor wordt  vergroot. “Borstdichtheid is slechts één van de vele risicofactoren voor het ontwikkelen van borstkanker,” benadrukt Andersen. “Tot we meer weten, willen we alle vrouwen – met of zonder diabetes- op het hart drukken hun risico op borstkanker te verlagen door simpele lifestyle-aanpassingen, zoals het tegengaan van overgewicht, minder alcoholconsumptie en meer beweging.”

EBCC-10 voorzitter Fatima Cardoso licht toe: “Deze studie toont duidelijk aan dat er een link bestaat tussen diabetesbehandeling en borstdichtheid, een belangrijke risicofactor voor borstkanker. Hopelijk zal dit de aanzet geven tot verder onderzoek naar het effect van goedkope, goed beschikbare medicijnen als metformine op niet alleen borstdichtheid, maar ook het algehele risico op borstkanker.”


Abstract no: Poster 158, “Diabetes, diabetes treatment and mammographic density in Danish diet, cancer, and health cohort” Wednesday, “Poster in the spotlight” session, 16.15-16.45 uur, Hal 9.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen