Acht organisaties verduurzamen zorg in Noord-Nederland

Array

Circulaire economie en positieve gezondheid krijgen plek in regionale zorgketen na MVO Expeditie Duurzame Zorg
Acht zorgorganisaties in Noord-Nederland zetten een nieuwe standaard in duurzame zorg. Positieve gezondheid,  circulaire economie en een inclusieve samenleving komen centraal te staan in hun strategie. Ze trokken met elkaar, zorgverzekeraars en gemeenten op in de MVO Expeditie Duurzame Zorg van MVO Nederland. Door de onderlinge contacten komen meteen veranderingen tot stand.

Regeldruk, verspilling, afval, administratieve rompslomp, vervuiling, mensen die aan de kant blijven staan of die ziek worden door onze huidige manier van organiseren en produceren. Allemaal issues waarop Expeditiedeelnemers Antonius Zorggroep, Cosis, Espria, Kwadrant Groep, Lentis, Nij Smellinghe, Noorderbrug en ZuidOostZorg nu nieuwe antwoorden hebben. Die gaan over de centrale vraag: hoe houden we de zorg kwalitatief én betaalbaar?

‘Het moet anders’
Zo’n 400 mensen namen deel aan de MVO Expeditie en deden er kennis en persoonlijke motivatie op: “Fantastische voorbeelden om het echt anders te kunnen doen. Want dat het anders moet is wel duidelijk.” “Veel mogelijkheden om betrekkelijk eenvoudig bij te dragen aan een duurzaam leefbare wereld.” En de inspiratie ging mee naar huis: “Het omkeren van een volle vuilniszak thuis is heel leerzaam.”
De deelnemers leerden hoe een circulaire manier van bouwen het aantal benodigde vierkante meters voor een poli kan halveren. Dat aanpak van voedsel,- energie- of medicijnverspilling geld oplevert. Maar ook dat de zorgsector duurzamere keuzes kan maken rondom het organiseren van zorg. Een voorbeeld: in plaats van cliënten met arbeidsbeperking een ‘veilig thuis’ te bieden, kunnen zorgorganisaties ook actief aan de gang met een route naar passend werk. Dat is een concrete maatregel in een MVO-beleidsplan uit deze expeditie.

Sneller door samenwerking

Bij een circulaire manier van bouwen wordt een zorgvestiging een ‘healing environment’, zijn de materialen volledig te hergebruiken en komen kosten tot op de helft uit. Duurzaam gebouw Liander, Duiven (ontwerp Rau architects). Foto: Thomas Heye

Bij een circulaire manier van bouwen wordt een zorgvestiging een ‘healing environment’, zijn de materialen volledig te hergebruiken en komen kosten tot op de helft uit. Duurzaam gebouw Liander, Duiven (ontwerp Rau architects). Foto: Thomas Heye

Het is uniek dat  zorgorganisaties en hun partners in de keten samen optrekken. Zorgverzekeraars Menzis en De Friesland Zorgverzekeraar, Rabobank, gemeenten Groningen en Leeuwarden, provincie Fryslân en het Friesland College namen óók deel aan de MVO Expeditie. De duurzame beweging in de Noord-Nederlandse zorg komt daardoor in versnelling: nieuwe samenwerking blijkt in staat om praktische stappen te zetten. Zoals een investeringsfonds voor duurzame zorgprojecten, gunstige contractering voor MVO-zorgorganisaties en samenwerking door ‘ontschotten’ van budgetten.

Pure winst
Het MVO Netwerk Zorg van MVO Nederland is ontwikkelaar van de MVO Expedities voor duurzame zorg. Deze organisatie wil de zorg inspireren, motiveren en helpen versnellen naar een duurzame toekomst. “Deze 8 zorgorganisaties bereiken meer dan 100.000 mensen. Ze hebben meer dan 115 gebouwen en alleen al de elektriciteitsrekening overschrijdt de 10 miljoen euro. Als deze organisaties verduurzamen, dan heeft dat echt effect”, zegt Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg.

Alles over de MVO Expeditie Duurzame Zorg

www.mvonetwerkzorg.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen