Veel meer besmettingen zikavirus in Nederland dan gedacht

0
863

Gratis webinar met topdeskundigen om onduidelijkheid over zikavirus weg te nemen
Er zijn waarschijnlijk veel meer mensen in Nederland besmet met het zikavirus dan nu wordt aangenomen. Volgens Mariana de Mendonça Melo, internist-infectioloog bij het Havenziekenhuis in Rotterdam, krijgt namelijk slechts één op de vijf mensen klachten na besmetting met het virus.

In Nederland is infectie met het zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Het zikavirus is tot nu toe bij 30 reizigers vastgesteld. De Mendonça Melo: “Zwangere vrouwen die in een zikagebied zijn geweest, raad ik aan om zich altijd te melden bij hun verloskundige of huisarts.”

Webinar over zikavirus
De Mendonça Melo merkt dat veel mensen vragen hebben over het zikavirus en de gevolgen ervan. In een webinar op woensdag 16 maart geeft zij meer duidelijkheid over de risico’s en de meest recente wetenschappelijke inzichten rond het zikavirus. Tijdens het webinar ligt de nadruk op het voorkómen van de risico’s voor reizigers en voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden.

Muggenspecialist Bart Knols zal tijdens het webinar onder andere vertellen hoe mensen de mug kunnen herkennen die het zikavirus overbrengt. Knols is voorzitter van de adviesraad van de Malariastichting en werkt in het dagelijks leven voor In2Care in Wageningen.

Het webinar is voor iedereen gratis toegankelijk. De uitzending begint op woensdag 16 maart om 19.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. De bezoekers van het webinar kunnen live vragen stellen. Aanmelden kan via Medicinfo.nl/zikavirus.

Het webinar wordt georganiseerd door zorgverzekeraar CZ en zorginnovatiebedrijf Medicinfo.

Actuele ontwikkelingen
Er is nog veel onbekend over het zikavirus. Vanwege de huidige uitbraak wordt er veel onderzoek gedaan. Hierdoor worden er nieuwe feiten bekend over het zikavirus. Het advies aan reizigers, zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens is dan ook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De artsen van Medicinfo houden de ontwikkelingen rond het zikavirus scherp in de gaten. Op Medicinfo.nl/zikavirus staat de laatste stand van zaken.

Het zikavirus kan verspreid worden door muggen, en mogelijk ook via seks. Dat wordt momenteel onderzocht. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde deze week dat het zikavirus vaker dan gedacht seksueel wordt overgedragen.

Gevolgen besmetting zikavirus
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap kan leiden tot microcefalie, een ernstige hersenafwijking bij de baby. Ook het Guillain-Barré-syndroom, een aandoening van de zenuwen, wordt in verband gebracht met het virus.

De impact van het zikavirus op de reiswereld is groot. Steeds meer Nederlandse reizigers laten de tientallen landen in Zuid- en Midden-Amerika waar het virus heerst, links liggen. Zo meldde Vliegtickets.nl dat het aantal boekingen naar deze landen in februari met ruim een derde gedaald is in vergelijking met januari. Vooral tickets naar Suriname (57,7% daling), Colombia (-22%) en de Nederlandse Antillen (-11,1%) werden minder verkocht.

Profiel CZ
CZ is een onderlinge waarborgmaatschappij en heeft geen winstoogmerk. Het hoogste bestuursorgaan is de Ledenraad, een raad van verzekerden. CZ is de derde grootste zorgverzekeraar van Nederland en landelijk actief.

Medicinfo
Medicinfo is gespecialiseerd in innovaties in de zorgsector. De kernwaarden van het Tilburgse bedrijf zijn deskundigheid, vernieuwing en activatie. Medicinfo ontwikkelt, ontwerpt, implementeert en evalueert innovatieve oplossingen rond gezondheid en gedrag met als motto: “Grip op je gezondheid door inzicht en de juiste ondersteuning”.

Webinar zikavirus: woensdag 16 maart om 19.00 uur. Meld je aan via Medicinfo.nl/zikavirus.