Terminale zorg in ontwikkeling

Array

Drukbezocht Symposium “Terminale zorg in ontwikkeling”
Ervaringen en kennis delen voor optimale zorg tijdens de stervensfase
Op donderdag 3 maart hebben meer dan 80 medewerkers en vrijwilligers van Kalorama deelgenomen aan een symposium over de palliatieve terminale zorg. Tijdens lezingen en workshops is er kennis opgedaan en gedeeld over hoe men de meest optimale palliatieve zorg aan bewoners kan verlenen.

Zorgplan stervensfase
Binnen Kalorama is een expertteam palliatieve zorg actief bestaande uit deskundigen vanuit zorg en behandeling. Een van de doelen in 2016 is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg rondom de stervensfase van bewoners binnen Kalorama. Dit gebeurt door het implementeren van het ‘zorgplan voor de stervensfase’. Het plan ondersteunt de zorgverleners in de zorg voor de stervende, begeleiding van de naasten en betere symptoomcontrole bij de stervende. Naast de scholingen voor medewerkers is het symposium “Terminale zorg in ontwikkeling” georganiseerd om hier meer bekendheid aan te geven.
 

Inspirerende middag
Deelnemers kregen te horen hoe de terminale palliatieve zorg wordt ervaren door familieleden en een van onze specialisten ouderengeneeskunde en tevens palliatief kaderarts belichtte een aantal belangrijke onderwerpen uit de palliatieve zorg, zoals het begrip “comfortabel” en het belang van communicatie en het uitspreken van verwachtingen.
De deelnemers gingen daarna in verschillende workshops verder aan de slag. Zo was er een workshop over het voeren van een nazorggesprek met de familie van de overledene. Zette een van onze psychologen de deelnemers aan het denken over optimale palliatieve zorg voor onze bewoners met dementie. Gaven een hospiceverpleegkundige en een activiteitenbegeleider, een workshop over hoe complementaire zorg, zoals aromazorg kan bijdragen aan het welbevinden van de bewoner en de naasten rondom het sterfbed. Een workshop ging in op de verschillende manieren waarop je kunt omgaan met de dood. En ten slotte was er een praktische workshop over de Signaleringsbox, een denk- en werkmethoden om stapsgewijs zorgproblemen aan te pakken.

Uit de evaluaties van de deelnemers kwam naar voren dat velen zich geïnspireerd voelden door dit symposium en het zorgplan voor de stervensfase als bijzonder zinvol ervaren.

Het Expertteam Palliatieve zorg van Kalorama
De leden van het expertteam willen hun kennis en ervaring van palliatieve zorg uitdragen, een bijdrage leveren aan nieuwe ontwikkelingen en onderzoek en beschikbaar zijn voor medewerkers die vragen hebben. Niet alleen binnen Kalorama, maar ook in de regio.

Tijdens het UKON-symposium 7 april 2016 zal het expertteam een workshop verzorgen met als onderwerp “Verbeteringen van de zorg in de stervensfase”.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen