Testen voor genezing gonorroe

Array

Testen of een gonorroe-infectie echt genezen is, kan al na één week. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam dat op 8 maart online is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Op dit moment schrijven de behandelrichtlijnen niet standaard voor dat er getest moet worden of een gonorroe-infectie daadwerkelijk genezen is, tenzij iemand bijvoorbeeld nog klachten heeft.

Door toename van antibiotica resistentie verliezen de medicijnen die wereldwijd gebruikt worden om gonorroe te behandelen steeds meer hun werking. Door te testen of de gonorroe-infectie genezen is, kan resistentie opgespoord worden. Met de nieuwe kennis over het testmoment, kan een belangrijke stap worden gezet om nieuwe richtlijnen op te stellen voor de controle van een geslaagde behandeling.

Snelle testuitslagen
Genezing van een gonorroe-infectie is niet altijd vanzelfsprekend. Door toename van antibiotica resistentie verliezen de medicijnen die wereldwijd gebruikt worden om gonorroe te behandelen steeds meer hun werking. Tussen maart en oktober 2014 werden daarom 77 mensen met gonorroe onderzocht die behandeld waren op de Soa-polikliniek van de GGD Amsterdam. Afhankelijk van de gebruikte soort test, blijkt dat na één of twee weken getest kan worden of de gonorroe genezen is. Ook werd duidelijk dat ondanks een geslaagde behandeling de testen soms nog eenmalig een positieve uitslag gaven. Wat deze uitslagen veroorzaakt en wat het betekent moet nog verder worden uitgezocht.

Nieuwe richtlijnen
Gonorroe is een zeer veel voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening (soa). Als de behandeling faalt kan dat nadelige gevolgen hebben, zoals ontsteking van de eierstokken, onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of ontsteking van de prostaat. Bij pas geboren kinderen kan gonorroe blindheid veroorzaken. Antibiotica resistentie van gonorroe neemt de laatste jaren steeds verder toe. Niet alleen in Azië, maar ook in Europa is het laatste beschikbare medicijn niet altijd meer werkzaam. Als uit de test blijkt dat de gonorroe behandeling gefaald heeft, is een alternatieve behandeling noodzakelijk om te genezen. Het onderzoek van de GGD Amsterdam zal beleidsmakers helpen om nieuwe richtlijnen op te stellen voor de controle van een geslaagde behandeling.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen