Week van de Lentekriebels weer van start

Array

De 11e editie van de landelijke ‘Week van de Lentekriebels’ gaat 14 tot en met 18 maart van start. Deze themaweek is dé week voor kinderen op de basisschool om meer te leren over hun lichaam, relaties, omgaan met social media en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. In Amsterdam organiseert de GGD samen met Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, de themaweek. Dit jaar staat de rol van ouders centraal.

Kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, respect voor een ander, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen. Kinderen zijn nieuwsgierig, hebben hier vragen over en hebben recht op betrouwbare informatie. Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het in groep 1 tot en met 8 over deze thema’s. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past en aansluit bij hun relationele en seksuele ontwikkeling. Als kinderen, zowel thuis als op school, worden ondersteund in een gezonde seksuele ontwikkeling, leren zij gezondere keuzes te maken, beter hun wensen en grenzen aan te geven en worden ze weerbaarder.

Rol van ouders
Ouders vinden het soms lastig om kinderen te ondersteunen bij hun vragen over bovenstaande onderwerpen of ze starten te laat met het geven van seksuele voorlichting. Ook de rol van en het aanbod op school is niet altijd duidelijk. Daarom ontwikkelde de GGD Amsterdam samen met Parel Trainingen een manier om op een leuke en laagdrempelige manier ouders bij deze onderwerpen te betrekken. In een interactief theaterstuk spelen acteurs herkenbare situaties op het gebied van relaties en seksualiteit na. De scenes zijn niet alleen herkenbaar, maar ook humoristisch en dé aanleiding voor ouders om met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen.

Afgelopen week organiseerde de Professor Burgerschool het interactieve theaterstuk. De school vindt vooral de dialoog tussen ouders en acteurs over weerbaarheid, relaties en seksualiteit een succesfactor. Een enthousiaste ouder: “Ik vind dit onderwerp ontzettend belangrijk om bespreekbaar te maken met mijn kinderen. Ik heb in deze bijeenkomst geleerd van het theater, maar ook van de ouders om me heen. Je bent als ouder nooit uitgeleerd.”. Op www.weekvandelentekriebels.nl/10 staan nuttige tips voor ouders.

Over de Week van de Lentekriebels
In Nederland is seksualiteit en seksuele diversiteit sinds 2012 in de kerndoelen opgenomen voor het primair en voortgezet onderwijs. Scholen zijn echter vrij om hier zelf invulling aan te geven. Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het in groep 1 t/m 8 over onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, respect voor een ander en waar baby’s vandaan komen. Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen leerkrachten gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers. Op de websites www.weekvandelentekriebels.nl en www.seksuelevorming.nl staan tips en materialen om mee aan de slag te gaan. Veel scholen en ouders zijn enthousiast over de school-brede aanpak, het lesmateriaal en de ondersteuning vanuit de GGD.

Vlinders in je buik
De GGD Amsterdam ondersteunt basisscholen bij het inpassen van relaties en seksualiteit in hun jaarprogramma, met workshops voor docenten en voorlichting aan ouders. Amsterdamse scholen kunnen hieraan deelnemen via het GGD programma “Vlinders in je buik”. De school kan Vlinders in je buik uitvoeren rond de landelijke Week van de Lentekriebels, maar ook kiezen voor andere momenten in het jaar. Er doen 32 Amsterdamse scholen mee aan de Week, binnen Vlinders in je buik. Van de 56 scholen waarmee de GGD een samenwerkingsverband heeft, kiezen 24 scholen voor een andere vorm of een andere week in het jaar. Op 18 Amsterdamse basisscholen worden ouderbijeenkomsten georganiseerd.

Lespakket Relaties & Seksualiteit
Het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers biedt leerkrachten van groep 1 tot en met groep 8 op eigentijdse wijze een goede basis voor het geven van relationele en seksuele vorming. Het lespakket bevat een algemeen katern en 4 leskaternen: voor groep 1 & 2, groep 3 & 4, groep 5 & 6 en groep 7 & 8, een Vragenbox Relaties & Seksualiteit en een Lesbrief Omgaan met seksuele diversiteit in het basisonderwijs. Elke katern bevat lessuggesties over verschillende onderwerpen die te maken hebben met relaties en seksualiteit, aansluitend bij de belevingswereld van kinderen van verschillende leeftijden. Zo wordt in de onderbouw aandacht besteed aan verschillen tussen jongens en meisjes en aan de vraag hoe een baby in de buik groeit. In de middenbouw gaat het om het eigen lichaamsbeeld, vriendschap, voortplanting en zwangerschap en de bewustwording van eigen en andermans grenzen. In de bovenbouw is er ook aandacht voor de puberteit, veilig vrijen en grenzen. Het lespakket houdt rekening met verschillende culturen en religies en heeft aandacht voor uiteenlopende leefvormen. De lessen zijn ook op het digibord uit te voeren www.lespakketrelatiesenseksualiteit.nl. De vragenbox kan vanaf de middenbouw in de klas worden gebruikt, zodat leerlingen anoniem vragen kunnen stellen aan de leerkracht. De lesbrief is ter ondersteuning voor leerkrachten om het thema seksuele diversiteit in de klas bespreekbaar te maken.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen