Geen antibiotica bij ontsteking neusbijholten

Array

Promotie Fleur Hansen: ‘Complicated Rhinosinusitis’.
Het heeft geen zin om antibiotica te slikken bij een acute ontsteking van de neusbijholten (rhinosinusitis). Dat stelt Hansen in haar proefschrift naar gecompliceerde gevallen van neusbijholteontsteking. Een nieuwe pompje voor neusspray laat goede resultaten zien bij mensen met chronische vorm van deze ziekte. Een verstopte neus, snot, pijn in het gezicht, verminderde reuk: rhinosinusitis treft jaarlijks een aanzienlijk deel van de bevolking.

Acute rhinosinusitis (ARS) komt bij volwassenen ongeveer twee tot vijf keer per jaar voor, bij kinderen zeven tot tien keer per jaar. Zo’n tien procent van de Nederlanders lijdt aan chronische rhinosinusitis (CRS), dan duren de klachten langer dan twaalf weken. Meestal is een virus de boosdoener.

Hansen bracht de complicaties in kaart die bij een ARS kunnen ontstaan. De infectie kan zich verspreiden naar de oogkas of de hersenen. Soms treedt er een abces op of zelfs hersenvliesontsteking. Dat komt zelden voor. Antibiotica hebben geen rol in de behandeling van ongecompliceerde ARS door de huisarts, ongeacht of een virus (waartegen antibiotica sowieso niet werken) of een bacterie de boosdoener is. Volgens Hansen is het niet zinnig om antibiotica preventief voor te schrijven in de hoop hiermee een complicatie te voorkomen.

CRS wordt meestal behandeld met een neusspray of -druppels met ontstekingsremmers (corticosteroi?den) en zoutwater-neusspoelingen. Ook antibiotica of chirurgie behoren tot het behandelarsenaal. Hansen onderzocht de werking van een nieuw apparaatje (Optinose) dat de neusspray op een andere wijze toedient. Het klassieke pompje brengt de spray niet op de plekken waar hij moet zijn, namelijk bij de holtes. Het nieuwe pompje bleek effectief tegen verschillende symptomen.

Bron: AMC Wetenschapsagenda

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen